2024. május 16. - Mózes, Botond

Sólyom és Szili is a jövő héten találkozik szlovák partnerével

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke december 3-án Komáromban, Sólyom László köztársasági elnök pedig december 6-án Esztergomban találkozik szlovák partnerével.
2008. november 25. kedd 17:34 - Hírextra
A szlovák parlamenti elnök szóvivője kedden kora délután jelentette be, hogy Pavol Paska elfogadta a magyar házelnök javaslatát az időpont és a helyszín tekintetében is.

Megkérte ugyanakkor Szili Katalint arra, hogy mérlegeljen egy másik időpontot is, amelyet "semmi sem sodorna veszélybe". Pavol Paska Szili Katalinnak küldött levelében jelezte: a szlovák parlament a következő napokban tárgyalja a jövő évi költségvetési tervezetet, emiatt esetleg szükség lehet a találkozó időpontjának módosítására.

Szili Katalin november 18-án írt levelet szlovák kollégájának, és javasolt egy találkozót december 3-ra, amelyen megbeszélhetnék a magyar-szlovák kapcsolatokban felgyülemlett problémákat.
A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szintén kedden közölte, hogy Sólyom László és Ivan Gasparovic szlovák államfő december 6-án találkozik Esztergomban.

A államfő hivatal egy héttel ezelőtt adott tájékoztatást arról, hogy Sólyom László november 29-ére javasolt informális találkozót a szlovák államfőnek. Ivan Gasparovic azonban a SITA szlovák hírügynökségnek Trencsénteplicben (Trencianske Teplice) azt mondta, hogy neki az időpont nem egészen megfelelő, de megpróbál eleget tenni a meghívásnak. Az elnöki szóvivő ezt azzal indokolta, hogy aznap távozik Szlovákiából Michaelle Jean, Kanada főkormányzója.

Szlovák részről felmerült a december 5-i dátum is, amikor a Békés megyei Tótkomlóson egy rendezvényre mindkét köztársasági elnöknek meghívása van.

Ivan Gasparovic november 11-i lengyelországi látogatásán közös nyilatkozat kiadását javasolta Sólyom Lászlónak a szlovák-magyar kapcsolatok ügyében. A két ország államfője akkor azért találkozhatott, mert a magyar államfő is részt vett a függetlenség napja alkalmából rendezett központi varsói ünnepségeken. Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője egy nappal később erre úgy reagált: Sólyom László a szlovák államfő által javasolt közös nyilatkozat helyett a két ország elnökének személyes találkozóját, az érdemi megbeszélést részesíti előnyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását