2024. május 5. - Györgyi

A szegényebbek boldogabbak a gazdagoknál

Latin-Amerikában a nagyobb fejlődést produkáló országok polgárai kevésbé elégedettek, mint azok országok lakosai, ahol kisebb volt a növekedés, vagy egyáltalán nem növekedett a gazdaság.
2008. november 23. vasárnap 21:30 - Hírextra
A tanulmányt az Amerikaközi Fejlesztési Bank készítette, és 24 latin-amerikai, illetve karibi ország 24 ezer polgárának a véleményét foglalja össze. A megkérdezetteknek 0-10-ig kellett értékelniük az életükkel kapcsolatos elégedettségüket, amibe beletartozott országuk oktatása, egészségügye és biztonsága.

"A latin-amerikaiak nagy vonalakban elégedettek az életükkel" - állapította meg Luis Alberto Moreno, a szervezet elnöke Washingtonban -, "bár érdekes, hogy a legszegényebb országokban élők a legoptimistábbak, a legfejlettebb országok polgárai pedig a legpesszimistábbak között vannak".

A legnagyobb elégedettséget mutató országok Costa Rica (10 pontból 7,4), Panama (6,8) és Mexikó (6,6) voltak, pedig közülük egyik sem tartozik a régió 2001-2006 között leginkább fejlődő államai közé.
Ebben az időszakban a legnagyobb növekedést - az egy főre jutó jövedelem mértéke szerint - Trinidad és Tobago (8,8 százalék), Ecuador (3,9 százalék) és Peru (3,5 százalék) érte el, amelyek viszont nem szerepelnek a legelégedettebb lakosságú országok között. A chilei megkérdezettek voltak a legkevésbé elégedettek annak ellenére, hogy itt található a térség egyik legegészségesebb gazdasága.

Azok a kormányok, amelyek csak a növekedésre koncentrálnak politikájukban, "hosszú távon elveszítik támogatottságukat, ha nem felelnek meg az egészségügy, az oktatás és a javak elosztása terén támasztott magas elvárásoknak" - mondta Eduardo Lora, a kutatás koordinátora.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását