2024. április 28. - Valéria

Kilencven éve "hullanak az égből"

Az ember feltekint az égre, és csodálja az ejtőernyőzés szerelmeseit, akik nap mint nap meghódítják az eget, ezért méltán nevezik őket az Ég katonáinak - hangzott el a Vad zuhanás, önfeledt lebegés - Az ejtőernyőzés 90 éve Magyarországon című időszaki kiá
2008. november 21. péntek 15:59 - Hírextra
A múzeum igazgatója, Lugosi József nyitotta meg a kiállítást, majd Boda József rendőrezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének országos elnöke köszönő okleveleket adott át.

A kiállítás a 90 éves magyar ejtőernyőzésnek állít emléket. Gazdag fotó-, tárgy- és dokumentumgyűjtemény segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az ejtőernyőzés múltját és jelenét.

Nem csupán katonai vonatkozású adatokkal, hivatkozásokkal találkozhat a nézelődő: a sport- és a polgári ejtőernyőzés története is megjelenik az installációkon.

Az ember ősi vágya a repülés, amely már az Ikarosz-legendában is kifejezésre jutott. A nagy reneszánsz polihisztor, Leonardo da Vinci is tervezett ejtőernyőt, de a megvalósításra az 1900-as évekig kellett várni. A megszállottak, a bátrak sportja ez, és egyben szenvedély is, amely örömöt szerez, de olykor a tragédia sem hiányzik belőle - hangzott el a megnyitón.

Az idén ünnepli a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma megalapításának - valamint az első világháború befejezésének - 90., a Magyar Honvédség megalakulásának 160., a légierő megalakulásának 70., a magyar ejtőernyőzésnek pedig 90. évfordulóját. Ezért 2008-ban számos nívós kiállítás megnyitásával, könyvbemutatókkal és más eseménnyel ünneplik meg ezeket az évfordulókat.

Az ejtőernyőzés 90 éve Magyarországon című kiállítás január végéig tekinthető meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását