2024. május 19. - Ivó, Milán

Kalózkodásból élnek

A nemzetközi közvéleményt egyre jobban foglalkoztatja a szomáliai kalózkodást - a tengeri rablók azonban egyre jobban élnek. Nem csoda, hiszen van miből: a hétvégén elrabolt szaúd-arábiai olajszállítóért 25 millió dolláros váltságdíjat kérnek.
2008. november 21. péntek 07:32 - Hírextra
Oroszország is fokozza jelenlétét Afrika szarvánál, azaz a kontinens kalózok fenyegette keleti partvidékén. Az orosz hadiflotta parancsnoka bejelentette, hogy erősítést küld a már a régióban tartózkodó Nyeusztrasimij, azaz Megfélemlíthetetlen nevű hajó mellé. Az Európai Unió közölte, hogy december 8-án indítja saját kalóz-ellenes akcióját.

Közben nyilvánosságra került, hogy a kalózok 25 millió dollár váltságdíjat követelnek a hatalmukba kerített szaúdi szupertankerért. Az olajjal megtöltött Sirius Star körüli tárgyalásokra 10 napos határidőt adtak. "Ha a szaúdiak nem lépnek, akkor katasztrófához vezető lépéseket teszünk" - fenyegetőztek a fegyveresek.

A Nemzetközi Hajózási Hivatal beismerte, hogy Vörös-tengerről az Indiai-óceánba vezető hajózási útvonal felett elvesztették az ellenőrzést. Az, hogy a tankert 800 kilométerre a partoktól foglalták el, jól jelzi, milyen komoly akciókra képesek a kalózok.

Egyre többet hallani közben a banditák szárazföldi életéről. A kalózok elegáns házakat építenek maguknak, drága autókat vásárolnak, és gyönyörű nőket vesznek feleségül - ecsetelte sorsukat az AP hírügynökség.

Mivel több elrabolt hajó legénységét sokáig a parton tartják, és például a Fülöp-szigetekiek nem szeretik a külföldi konyhát, a kalózok szakácsokat fogadnak fel, akik a túszok ízlésének megfelelően főznek.

Miközben Szomáliában összeomlott a hatalom, őket szűkebb lakhelyükön valóságos hősöknek tartják, mivel rájuk épül a helyi gazdaság. A városok generátorokat vesznek a pénzükből, és így mindig van áram, az utcán internet-kávézókat is találni. Az egyik kalózvárosban, Harardherében a lakosok hangosan ünnepelték a 100 millió dollárnyi rakományt szállító Sirius Star elrablását.

A váltságdíjat néha helikopterről dobják le a kalózoknak, vagy vízhatlan bőröndökben hagyják a tengeren. Mivel sok a cápa, ezért mindig a legidősebb hajós gyűjti be a pénzt, amiért extra díjat kap - árulták el a bankjegyszámláló gépekkel is felfegyverkezett kalózok.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását