2024. május 5. - Györgyi

Jogellenes elkülönítés az iskolában

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyetért a Legfelsőbb Bíróság ítéletével, amely kimondta: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el Hajdúhadház két általános iskolája - közölte az oktatási tárca csütörtökön az MTI-vel.
2008. november 20. csütörtök 15:42 - Hírextra
Ha a gyerekek már az általános iskolában azzal a "mintával" szembesülnek, hogy társaik egy részét kizárólag bőrszínük miatt helyezik elkülönített osztályokba, akkor később ők maguk is természetesnek tartják majd, ha valakit pusztán a származása miatt közösítenek ki - emelte ki a közleményben Borovszky Tímea, az OKM esélyegyenlőségi főigazgatója.

Mint írta, továbbra is harcol az elkülönítés minden formája ellen, s minden eszközt be kell vetni azért, hogy sem az önkormányzati fenntartású iskolák, sem más intézmények ne folytathassanak szegregált oktatást. Az iskolák sajnos gyakran nem egyeztetnek semmilyen felsőbb szervvel, mielőtt egy ilyen súlyú döntést meghoznak - mutatott rá a főigazgató.

Borovszky Tímea hozzátette: a tárca minden szakmai segítséget felajánl a fenntartónak a hajdúhadházi gyermekek szegregációmentes oktatása érdekében.

A Legfelsőbb Bíróság szerdán helybenhagyta a hajdúhadházi szegregációs perben hozott elsőfokú ítélet azon rendelkezését, amely kimondta: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el a település két általános iskolája.

Az LB helybenhagyta továbbá az elsőfokú ítéletnek a jogsértés abbahagyására és az attól való eltiltásra vonatkozó rendelkezéseit.Az Esélyt a Hátrányos Gyerekeknek Alapítvány indított pert a hajdúhadházi önkormányzat és a fenntartásában lévő Bocskai István két tanítási nyelvű általános iskola, és a Dr. Földi János Általános és Művészeti Iskola ellen, mert szerintük a településen élő cigány tanulókat jogellenes elkülönítetten oktatják, szegregálják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását