2024. május 5. - Györgyi

Járőröző szülők

Szülői kezdeményezésre az iskolai erőszak és szabályszegő magatartás visszaszorítását célzó program kezdődött Pakson. Rendvédelemben jártas szülők járőröznek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és mediátorként segítik a problémakezelést. Bajor Gábor
2008. november 19. szerda 16:40 - Hírextra
A kezdeményező Bajor Gábor elmondta: maguk is szembesülnek azzal, hogy a gyerekek körében egyre gyakoribb az agresszió, egyre több gyermek lesz áldozata vagy elkövetője bűncselekménynek. Tájékoztatása szerint az "iskolai rend őrei" megfékezik a békétlenkedőket, rendre utasítják a randalírozókat. A szülők és pedagógusok tapasztalatai szerint már a puszta jelenlétük is jó hatással van az iskola rendjére. A program résztvevői a konfliktusok kezelésében is segítséget nyújtanak a mediáció módszerét alkalmazva. Feltárják a konfliktus természetét, közvetítenek a felek között, miközben partnerként kezelik a gyerekeket.

Az esetek többségében csonka családban élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekről van szó, akik előtt nincs követhető felnőtt példa, de szülői szigor sem segíti a helyes magatartási normák betartását - fogalmazott a program elindítója.

A közelmúltban iskolaszépítő programot hirdettek, amelyben olyan gyerekek vehettek részt önkéntesen, akik begyűjtöttek már néhány intőt magatartási problémák miatt. A gyerekek udvart takarítottak, az iskola falait elcsúfító firkákat sikálták.

A tantestület és az iskolavezetés örömmel vette a kezdeményezést. "A társadalomban meglévő feszültségek az iskolában csúcsosodnak ki. Az intézmény nem tudja megoldani a társadalmi problémákat"- fogalmazott Till Józsefné igazgató. Azoknak, akik folyamatos kudarcnak vannak kitéve, fontos, hogy megélhetik annak örömét és sikerét, hogy közösségük hasznos tagjává válhatnak. Ha valaki hibázott, bűnhődjön, de kapjon lehetőséget arra, hogy jóvátegye - mondta.
Bajor Gábor elmondta, hogy szeretnék a többi paksi iskolára is kiterjeszteni az "iskolai rend őrei" programot. Hozzátette, szükség lenne egy olyan közösségi házra, ahol délutánonként otthonra találnának a csellengő gyerekek.

Pakson a gyermekbűnözés nem jelent napi problémát, de vannak jelei a terjedésének. A rendőrség maga is különös figyelmet szentel ennek, de minden hozzáértő segítséget jó néven vesz, így a II. Rákóczi iskolában kísérleti jelleggel elindított mediátori programot is - mondta Kuti István rendőrkapitány az újszerű kezdeményezésről.J
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását