2024. május 5. - Györgyi

Ott megdöglene a Csókkirály

Óriási felháborodást és értetlenséget váltott ki egy felső-ausztriai általános iskola igazgatójának intézkedése, amellyel betiltotta a csók- és pusziadás minden fajtáját az általa vezetett oktatási intézményben.
2008. november 19. szerda 16:07 - Hírextra
Az ORF rádió szerdai közlése szerint a gunskircheni felsőtagozatos iskola igazgatója levélben tájékoztatta döntéséről a szülőket, egyszersmind megkérve őket mint a gyerekek neveléséért felelős személyeket, hogy hassanak oda: a tanulók "mellőzzék ezt az intimszférához tartozó rituálét az iskola egész területén". Leszögezte, hogy a barátok közötti cuppanós puszikat sem hajlandó többé eltűrni az intézményben.

A módfelett szigorú direktor azzal indokolta az intézkedést, hogy tulajdonképpen ő csak meg akarja kímélni a gyerekeket az esetleges negatív következményektől. Mint közölte, az "esetenként hosszan elhúzódó, az orca helyett szájra adott csóknak már semmi köze az üdvözléshez és búcsúzkodáshoz, így nincs is helye a tanintézet falain belül".

Elrettentő példaként felhozta: bizony már előfordult, hogy egy fiú megcsókolt egy lányt, holott az nem is akarta. A tilalommal szeretné elejét venni annak, hogy a helyzet elfajuljon, és esetleg "komolyabb esetek" is adódjanak. "Nem akarom, hogy később bárki is azt mondhassa ránk, csak ültünk és néztünk tétlenül" - érvelt az igazgató.

Kapott ám hideget-meleget. Több szülő is értetlenségét fejezte ki a helyi lapban, felhívva az intézetvezető figyelmét arra, hogy ez a bizonyos "rituálé" a pubertáskor velejárója, és a gyerekek a maguk módján csupán provokálni akarják a felnőtteket. A szemére vetették azt is, hogy a tilalommal éppen az ellenkezőjét fogja elérni.

A Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) jobboldali-populista ellenzéki párt tartományi szóvivője vaskalaposnak nevezte az igazgatót, és úgy vélekedett, hogy az iskola jogtalanul avatkozik be a gyerekek magánéletébe. "A jelekből ítélve leragadt a középkorban" - jelentette ki a direktorról az Aktion Kritischer Schüler diákszervezet vezetője, nevetségesnek és teljességgel túlzónak minősítve a lépést.

Egy pszichológus szerint a csók, akárcsak a gyengédség kifejezésének oly sok egyéb módja, a fiatalok mindennapi életének a tartozéka - egyszerűen csak nem szabad megtiltani. Luise Hollerer értelmetlennek mondta az igazgató intézkedését, hiszen döntésével elveszi a lehetőséget a gyerekektől, hogy kitapasztalják a közösségi viselkedés határait, és elsajátítsák a szabályok betartásának szükségességét. "A testi kontaktus a serdülőkor ismérve, egyúttal a szociális értékadás eszköze is" - fejtette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását