2024. május 16. - Mózes, Botond

Szavazóhelyiségek a román diplomáciai képviseleteken

A Magyarországon működő három román diplomáciai képviseleten, Budapesten, Szegeden és Gyulán adhatják le voksukat a november 30-i román parlamenti választáson szavazni akaró, s a szavazás napján Magyarországon tartózkodó román állampolgárok - tájékoztatta
2008. november 19. szerda 14:03 - Hírextra
A szavazóhelyiségeket a budapesti román nagykövetségen (XIV. kerület, Thököly út 72.), a szegedi román főkonzulátuson (Kelemen László utca 5.) és a gyulai román főkonzulátuson (Munkácsy Mihály utca 12.) alakítják ki. Szavazni november 30-án, vasárnap 07.00 órától 21.00 óráig lehet.
A magyarországi lakhellyel rendelkező, vagy Magyarországon tartózkodó román állampolgárok a következő személyi dokumentumok valamelyikének felmutatása mellett élhetnek szavazati jogukkal:

- egyszerű, érvényes útlevél, amelyben utalás szerepel a magyarországi lakhely létesítésére azoknak az állampolgároknak az esetében, akiknek lakóhelyük Magyarországon van;

- egyszerű, érvényes útlevél vagy a Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező román állampolgárok esetében érvényes személyi igazolvány, amelyhez felmutat valamilyen más olyan dokumentumot, amely bizonyítja a magyarországi tartózkodást.

Ilyen magyarországi tartózkodást bizonyító dokumentum a következő lehet:

- az EGT-állampolgárok számára kiadott regisztrációs igazolás
- tartózkodási engedély
- letelepedési engedély
- magyar személyigazolvány a kettős - román és magyar - állampolgársággal rendelkezők esetében.

Nem lehet szavazni ideiglenes személyi dokumentummal, vagy az utazást bizonyító dokumentumokkal.

A romániai parlamenti választások szervezéséről és megtartásáról hasznos információkat lehet találni a következő honlapokon: a központi választási bizottság honlapja - www.becparlamentare2008.ro, a külügyminisztérium honlapján a 2008-as parlamenti választások elnevezésű link - www.mae.ro, az állandó választási hatóság honlapja - http://roaep.ro/ro/index.ahp

A bukaresti Új Magyar Szó minapi beszámolója szerint a Magyarországon élő román állampolgároknak csak alig egyharmada, mintegy 25 ezer ember jogosult részt venni a november 30-i romániai parlamenti választáson. A lap írásából kiderül, hogy csak ennyien rendelkeznek a szavazáshoz szükséges hivatalos iratokkal, s emellett várhatóan sokkal kisebb lesz azok száma, akik végül elmennek szavazni.

A Magyarországon élő mintegy 60–65 ezer román állampolgárból körülbelül 20–25 ezer ember adhatja majd le a voksát. Ez több, mint a rendelkezésre álló húszezer szavazócédula. A bukaresti lap szerint ez végül valószínűleg mégis elég lesz, s ennek egyik oka lehet az információhiány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását