2024. május 18. - Erik, Alexandra

Átadták a Ifjúsági Bólyai Díjat

Laki Balázs és Lám István a győztese a középfokú nevelési-oktatási kategóriában az idén negyedik alkalommal kiírt Ifjúsági Bolyai Pályázatnak. Ugyanebben a kategóriában Balassi Márton és Horváth Dávid, a felsőfokú nevelési-oktatási kategóriában pedig Sáfr
2008. november 19. szerda 16:47 - Hírextra
Az elismeréseket Balog Gyula, az oktatási és kulturális minisztérium koordinációs szakállamtitkára adta át szerdán a minisztériumban - tudatta közleményben az OKM sajtóosztálya.

Az OKM és a Bolyai Díj Alapítvány 2000-ben hozta létre az Ifjúsági Bolyai Pályázatot. Az idei pályázat témáját Lovász László matematikus, akadémikus, a 2007. évi Kutatói Bolyai Díj kitüntetettje határozta meg A környezetéből választott természeti, gazdasági vagy társadalmi jelenség tudományos igényű vizsgálata, vagy tevékenység megtervezése matematikai modell felállítása révén címmel.

Az oktatási és kulturális miniszter a bírálóbizottság elnökének Lovász László professzort nevezte ki, tagjainak pedig Csermely Péter professzort (Semmelweis Egyetem) és Katona Gyula akadémikust (ELTE) kérte fel.

A középfokú nevelési-oktatási kategóriában Ifjúsági Bolyai Pályázat győztesei az Alternatív adókulcsfüggvények hatásának vizsgálata általános matematikai modellen keresztül című pályamű kidolgozói - Laki Balázs és Lám István egyetemi hallgatók, a váci Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium volt tanulói.

A bizottság döntése alapján középfokú nevelési-oktatási kategóriában Balassi Mártonnak és Horváth Dávidnak, a váci Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium tanulóinak Dehogy Determinisztikus a Természet! című pályaműve dicséretben részesült. A felsőoktatási kategóriában a bizottság dicséretben részesítette Sáfri Péter, a Széchenyi István Egyetem hallgatója IC-pótjegyek árának differenciálása és az ülőhelyek kontingálása című pályaművét.

Az Ifjúsági Bolyai Pályázat középfokú nevelési-oktatási kategória nyertese pénzjutalomban részesül, továbbá Bolyai-díjas tudós szakmai irányításával folytathatja kutatómunkáját. A felsőoktatási kategória nyertes pályázója egyrészt jutalomban részesül, továbbá az általa megnevezett egyetem téma szerinti doktori iskolájában - annak egyetértése esetén - államilag finanszírozott doktori képzésben való részvételre jogosult. A győztes hallgató Bolyai-díjas tudós irányításával folytathatja kutatómunkáját - áll az OKM közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását