2024. május 3. - Tímea, Irma

Régészeti rekordok

Rekord gyorsasággal született meg két, idén nyáron végzett régészeti feltárás eredményeit bemutató tárlat a Városi Múzeumban Pakson. Az egyik helyszínről hun sírok, a másikról két, verembe dobott fiatal maradványai kerültek elő. K. Németh András régész el
2008. november 14. péntek 17:44 - Hírextra
A Pakson készülő Erzsébet Nagy Szálloda és egy rövidesen megnyíló áruház építési területén végeztek feltárásokat idén nyáron a Városi Múzeum munkatársai. Az itt előkerült leleteket szokatlan gyorsasággal dolgozták fel, s egy most megnyílt időszaki kiállításon már be is mutatják a nagyközönségnek.

K. Németh András régész az beszámolt arról, hogy a 6-os út mellett a leendő áruház területén ritkaságnak számító hun teleprészlet és két sír került elő. Az V. századból származó sírok egyikében torzított koponyát találtak.

Az Erzsébet Nagy Szálloda mélygarázsának építése előtt is lehetőséget kaptak a szakemberek régészeti feltárásra. Az ezer négyzetméteres terület egyebek között a török kor emlékeit rejtette. Találtak egy cserépedényt, amelynek különlegességét az eddig ismeretlen okokból ráfúrt lyukak adják. Előkerült két, XVII. században elhunyt fiatal maradványa. A huszonéves férfi és nő nem temetve, hanem verembe hajítva nyugodott eddig a föld alatt. Hogy mi okozta halálukat, arra nem adtak választ a vizsgálatok. K. Németh András régész kifejtette, hogy tőlük tíz méterre elrejtett pénz került elő, ami arra utalt, hogy a ház lakói valami veszedelemtől tartottak, talán portyázó hajdúk elöl menekültek.

Váradyné Péterfi Zsuzsanna igazgató elmondta, hogy a tárlaton egy régészeti szempontból nem szokványos időszak, a XIX. század és az V. század leletanyaga együtt látható. Előbbi inkább helytörténeti szempontból jelentős, hiszen Paks történetéről most először kaptak régészetileg hiteles információt.

A Városi Múzeum a Múlt, amire a jövő épül című tárlata azért is újszerű, mert most alkalmazták először az intézmény új térinformatikai rendszere által nyújtott lehetőségeket és a digitális technikát a kiállítási anyag bemutatásánál. Az időszaki kiállítás áprilisig látogatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását