2024. május 7. - Gizella

Ezerkétszáz éves keresztény templomot tártak fel

Ezerkétszáz éves keresztény templomot tártak fel Szíria középső részében, az ősi Palmyra közelében szíriai és lengyel régészek. A VIII. században alapított 47 méter hosszú és 27 méter széles templom a maga nemében a legnagyobb, amelyet valaha feltártak a
2008. november 13. csütörtök 15:51 - Hírextra
A templom északi és déli szegletében egy-egy külön helyiséget alakítottak ki, a feltételezések szerint ezekben keresztelték meg a hívőket, és különböző vallási szertartásoknak is helyet adtak, amiként az udvaron kialakított kis amfiteátrum is. Ez a negyedik keresztény templom, amelyet Palmyra közelében fedeztek fel.

Palmyra (Palmüra), amelyet a legendák szerint Salamon alapított, az ókori Szíria egyik legfontosabb városa volt, Damaszkusztól 215 kilométerre északkeletre és az Eufrátesztől 120 kilométerre délnyugatra egy oázisban helyezkedik el. Felvirágzását annak köszönhette, hogy a sivatagi karavánutak kereszteződésében állt. A város igazi jóléte a római uralom alatt köszöntött be, mivel Palmyra volt az összekötőkapocs az ókori Kelet és a Mediterráneum államai között.

A III. században Zenóbia királynő uralkodása alatt a város fellázadt a rómaiak ellen, majd meghódította a római Közel-Kelet nagy részét: északon a Boszporuszig jutottak a palmürai hadak. Aurelianus császár 272-ben ellenctámadást indított, és még abban az évben leverte a várost. Miután Zenóbiát rabláncra fűzve eltávozott, a legyőzött Palmyra fellázadt. A visszatérő császár ekkor már le is rombolta a várost (273), amely elnéptelenedett.

Palmyra mellé katonai tábort építtettek, ezt Diocletianus kibővítette. A későbbiekben kisebb város alakult ki helyén, a Bizánci Birodalom időszakában néhány szerényebb méretű templom is épült. A kereskedelmi ekkorra utak már elkerülték a jelentéktelenné vált települést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását