2024. május 19. - Ivó, Milán

Újraértelmezett történet

Új megközelítésben, a két főszereplő emlékeiben újraélt történetként elevenedik meg Georg Büchner Woyzeck című tragédiája a Maladype Színház feldolgozásában - mondta el a Thália Színház Új Stúdiójában tartott csütörtöki bemutató előtt Claudio Collová az M
2008. november 13. csütörtök 21:22 - Hírextra
Mint a darab olasz rendezője felidézte, öt-hat éve ismeri a Maladype vezetőjét, Balázs Zoltánt. "Mindketten az Európai Színházi Unió Büchner-projektjében dolgoztunk Stuttgartban, ő a Leonce és Lénán, én a Woyzecken, ott született a barátságunk. Amint Zoltánnak lehetősége nyílt rá, meghívott, hogy az ő társulatával dolgozzam" - emlékezett Claudio Collová.

A palermói rendező elmondta, a Maladype tagjaival tavaly ismerkedett meg, mikor egy felkészülési kurzust tartott a Woyzeckhez, és ekkor született az ötlet, hogy egy teljesen új, közös produkciót hozzanak létre.

"Ez a második munkám a Woyzeckkel, négy évvel ezelőtt a palermói Teatro Garibaldiban már rendeztem a darabot. Ez a feldolgozás azonban egészen más utakon közelíti meg Büchner drámáját, a mostani produkció tehát teljesen újnak mondható" - hangsúlyozta.

Claudio Collová elmondása szerint sikerült új inspirációkat meríteniük a XIX. századi német író befejezetlenül fennmaradt drámájából. "A Woyzeck-téma számomra állandó mozgásban van, nem egy statikus anyag. Nem tudom, hogy a mostani megközelítés mélyebb lesz-e a korábbinál, de mindenesetre új utakra szeretnénk találni vele" - fogalmazott.

Mint hozzátette, a Maladype társulatával megvalósított előadás a két főszereplőre, Marie-ra és Woyzeckre koncentrál: csak nekik van nevük az előadásban, és csak ők halnak meg.
"Az ő történetük egyszer már lejátszódott, és a dráma ennek az ismétlődése, inkább az ő emlékezetükben, mint az elbeszélt eseményekben. A töredékek újra megélve egy túlvilági tájon tűnnek elő" - árulta el az olasz rendező, majd megjegyezte: "a történet számomra inkább egy halál utáni életről szól, tehát a szereplők sem élik meg a történéseket narratív értelemben, számukra azok már átélt eseményekként tűnnek fel".

Claudio Collová elmondta, ő tervezte a díszletet, a jelmezeket, a világosítást is, de ez általában így szokott lenni a munkáinál. "Szeretek a művek mögé nézni, és a valóságot a maga teljességében megragadni, így az előadás minden részlete egy egységes koncepció keretébe kell, hogy illeszkedjen" - hangsúlyozta.

A rendező beszámolója szerint a bemutató előtt három hónapot dolgoztak nagyon intenzíven: "a testi kifejezésmódra építettük az egész előadást, bár Büchner minden szavát is felhasználtuk. A dramaturgia azonban nem követi a jeleneteknek azt a sorrendjét, amelyet a szerzőnek tulajdonítanak. Ez azért is lehetséges, mert a mű erősen töredékes, így többféle sorrend is elképzelhető" - beszélt az előadásról Claudio Collová.

A Thurzó Gábor és Halasi Zoltán fordításainak felhasználásával színpadra állított dráma szerepeit Bakos Éva, Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Páll Zsolt, Simkó Katalin és Tompa Ádám játsszák, a "Woyzeck-dalt" Giacco Pojerto és Nino Vetri szerezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását