2024. május 9. - Gergely

Tudomány Világfóruma negyedszer

Tudás és jövő a mottója a Tudomány Világfórumának - a rendezvénynek immár negyedszer ad Budapest otthont 2009 novemberében.
2008. november 11. kedd 18:20 - Hírextra
A World Science Forumot (WSF) a Magyar Tudományos Akadémia az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetével, az UNESCO-val, valamint a Tudományos Szervezetek Nemzetközi Tanácsával (ICSU) közösen szervezi - tudatta kedden közleményben az MTA.

1999-ben Budapest adott otthont a Tudomány Világkonferenciája elnevezésű UNESCO-rendezvénynek. Ennek nyomán kezdeményezte az Akadémia, és rendezte meg az UNESCO-val és az ICSU-val közösen 2003-ban első ízben a Tudomány Világfórumát.

Azóta kétévente megrendezik a WSF-t, amelyeken eddig 90 ország ezernél több tudósa, politikusa, közgazdásza s a civil szféra számos kiválósága vett részt.

A WSF célja, hogy a Davosi Világgazdasági Fórum mintájára lehetőséget teremtsen a tudomány, politika és a társadalom közötti rendszeres párbeszédre.

A közlemény szerint az MTA elnökének vezetésével megalakult a fórum irányító testülete, amelyben az Akadémia vezetőin és tudósokon kívül helyet kaptak a köztársasági elnöki hivatal, a miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium munkatársai, valamint az UNESCO képviselője. A rendezvény védnökéül a korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Köztársaság elnöke mellett az Európai Bizottság elnökét, az UNESCO főigazgatóját és az ICSU elnökét kérték fel.

A negyedik fórumon ismét megrendezik a "zöld államfők" paneljét, s plenáris ülés összegzi az 1999-es Világkonferencia óta eltelt tíz év történéseit, tudományos eredményeit, s határozza meg a jövő feladatait.

A Világfórumok fóruma címet viselő ülésen különféle tudományos világszervezetek képviselői találkoznak egymással.

A szekciók tervezett főbb témái között szerepel a tudománydiplomácia, az Európai Unió által 2009-re meghirdetett kreativitás és innováció éve, az ökoszisztémák fenntarthatósága, a Csillagászat Nemzetközi Éve és az Academia Europaea által szervezett Darwin-év.

A Tudomány Világfórumához szatellitkonferenciák sora kapcsolódik, egyebek közt a Harmadik Világ Akadémiájának (TWAS) közgyűlése, a G7+Kína csoport miniszteri értekezlete, az Izraeli-Palesztin Tudományos Szervezet (IPSO) találkozója.

Az előkészületek jelenlegi stádiumában "már látszik, hogy meghívásunkat több Nobel-díjas tudós is elfogadja, és a meghívott előadók a legmagasabb szakmai szintet képviselik a világon. Joggal bízunk benne, hogy a soron következő rendezvény tovább öregbíti Magyarország jó hírnevét, és a World Science Forum a szervezők eredeti szándéka szerint egyre inkább betölti azt a szerepet a tudomány vonatkozásában, amit a Davosi Világgazdasági Fórum a gazdaság szereplői számára" - áll az MTA közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását