2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Dancs Annamari a kultúra nagykövete akar lenni

Énekszó és érdekképviselet - e két elemből tevődik majd össze Dancs Annamari jövőbeni küldetése, legalábbis, ha az erdélyi énekesnő a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben mandátumhoz jut Románia parlamentjében a november 30-i választásoko
2008. november 9. vasárnap 13:55 - Hírextra
A romániai magyarság körében rendkívül népszerű előadóművész 2006-ban a kolozsvári zeneakadémia bel canto szakán államvizsgázott, de immár tizenkét éve a könnyűzenei műfajban ténykedik. Kilenc szólólemezt jelentetett meg Erdélyben, ezek Magyarországon is megvásárolhatóak voltak, tizennégy videoklipet forgattak vele, közel kétezer koncertet adott Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Hollandiában, Svédországban, az Egyesült Államokban, vagyis szinte mindenütt, ahol magyarok is élnek.

Nemrég a brassói Aranyszarvas fesztiválon a közönség népszerűségi díját is elhódította. Mint az MTI-nek elmondta: karrierjében ez az esemény fordulópont volt, hiszen a fesztivál negyvenéves történetében ő volt az első erdélyi magyar szólista, aki versenyezhetett. Az elismerés számára azért is értékes - tette hozzá -, mert azt bizonyította, hogy az erdélyi magyarság összefogott érdekében.

Ennek nagy szerepe volt abban, hogy elfogadja az RMDSZ ajánlatát: induljon a szövetség színeiben a képviselői posztért, mégpedig az Erdélyből elszármazott magyarok külföldön élő diaszpórájának egyéni választókerületében. Az Ausztrália, Észak-Amerika és Dél-Amerika számára fenntartott választókerület képviselőjelöltje elmondta: ha sikerül bejutnia Románia törvényhozó testületébe, elsősorban kulturális misszióként fogja majd fel új munkakörét. Bárhol járt is eddig a világon, nem győzte hangsúlyozni, hogy ő erdélyi énekesnő, és azért jött, hogy a szülőföldjéről elvándorolt magyarsághoz elvigye magyar nyelven a dalt.

Útjain megismerte a külföldön élő magyarság problémáit. Ezek közé tartozik, hogy a kint élő, már ott született második és harmadik nemzedéke nagy része nem - vagy csak törve - beszéli az anyanyelvet. Az idősebbek közül is sokan maradéktalanul beolvadtak, látogatni sem térnek vissza, mert rossz emlékeik vannak a kommunista korszakból, nem tudják legyőzni előítéleteiket. De van ellenpélda is: az énekesnő Hollandiában találkozott olyan hollandokkal, akik megtanultak magyarul, annyira tetszett nekik nyelvünk és kultúránk.

Vannak azonban, akik öregségükre szeretnének hazaköltözni. Nekik segítséget kell nyújtani, például több jogi kérdésben, ehhez kell a képviselői mandátum - mondta Dancs Annamari hangsúlyozva: szeretne egyfajta "nagyköveti" szerepkört betölteni majd, a zene és önnön személye híd lehet a hazájukban és a távolban élő magyarok között.

Bármennyire is kreatív személyiségnek tartja azonban magát az énekesnő, mint fogalmaz, tudatában van annak, hogy senki sem születik politikusnak, azt a szakmát meg kell tanulni. Ebben azonban egy egész csapat fogja segíteni őt - mondta az MTI-nek Dancs Annamari.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását