2024. május 5. - Györgyi

Szobrok vándorúton

Horvay János hányatott sorsú Kossuth-szoborcsoportját bemutató vándorkiállítás indult útjára: a fotótárlatot először Pécsett, a Dómmúzeumban láthatja péntektől a közönség.
2008. november 6. csütörtök 18:06 - Hírextra
Az egykor a budapesti Kossuth téren állt, ma Dombóváron található szoborcsoportot kilenc tablón csaknem félszáz eredeti fénykép reprodukciójával és Tillinger Sándor dombóvári fotós huszonkilenc képével mutatja be a Pécsett november végéig látható kiállítás.

A tárlat végigkíséri a kompozíció 80 éves történetét felállításától kezdve dombóvári bemutatásáig. Emellett a pécsi születésű Horvay János személyes tárgyai is láthatóak, amelyeket leszármazottai bocsátottak a múzeum rendelkezésére.

Mint azt Kriston Vízi József, a Dombóvári Helytörténeti Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, a tárlat Pécs után Cegléden, majd 2009 áprilisában Budatétényben, ezt követően a budapesti Aranytíz Kulturális Központban tekinthető majd meg.

Horvay János (1874-1944) a múlt század első felében a magyar szobrászművészet emblematikus alakja volt. Mint azt Kriston Vízi József kiemelte, 1902 és 1918 között a történelmi Magyarország területén - többek közt Pécsett, Cegléden, Békéscsabán, Rakamazon - tizenhét köztéri szobrát állították fel.

A legismertebb az 1927-ben Budapesten, a Kossuth téren felállított Kossuth-szoborcsoport, amelynek elkészítésére éppen száz éve, 1908-ban kapott megbízást a fővárostól. Az alkotás a Batthyány-kormány tagjainak teljes alakos szobrait és egy, a magyarság küzdelmét ábrázoló sokalakos kompozíciót foglal magában.

A szoborcsoportot az 1950-es évek elején távolították el a Kossuth térről, 1959-ben került Dombóvárra, és 1973-tól látható a város Szigeterdei parkjában. A szigeterdei lakótoronyban állandó kiállításon ismerkedhet meg a látogató a szoborcsoport történetével és a méltatlanul elfeledett szobrász életművével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását