2024. május 17. - Paszkál

Magyarországi barokk kertművészet

Az ember ősi vágya, hogy édenkertjében éljen és ha éppen nem ott él, akkor azt lakókörnyezetében megvalósítsa - így kezdődik Fatsar Kristóf nagy formátumú könyve a régi főúri kertekről. A gazdagon illusztrált kötet bő lelőhelye a terveknek, fotóknak és ol
2008. november 5. szerda 17:19 - Hírextra
A könyvből kiderül, hogy a barokk kertművészet voltaképp egy gyűjtőszó: a mű több évszázadot ölel át, és korántsem csupán barokkos gazdagságú vagy stílusú ligeteket, parkokat mutat be, hanem puritán kolostorkerteket, kerítésfajtákat, kapukat, régi kerti bútorokat, játékokat, mint a szabadtéri mulatság fontos kellékeit, szökőkutakat, kisebb medencéket, különleges vízi architektúrákat is.

A könyv a magyar barokk kerttörténet első átfogó korpusza, a 18. századi magyar kertművészetet tekinti át, és ezzel hiánypótló. Ugyanakkor egy sajátos történelmi krónika is, számos egyházi kötődéssel: amint a szerző megállapítja, a barokk művészet kialakulásának előmozdítója az 1545-1563 közötti tridenti (trentói) zsinat volt, ahol az az álláspont alakult ki, hogy a művészetnek a katolicizmus felélesztésében komoly szerepet kell kapnia.

A mű két részre osztható: az első rész történelmi áttekintés, a másodikban pedig a konkrét kertterveket ismerteti a szerző.

Fatsar Kristóf táj- és kertépítészeti mérnök, műemléki szakmérnök. Kezdeményezésére alakult meg a budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti karán a Kertépítészeti Műemléki Szakirány, amelynek vezetője és több tárgyának alkotója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását