2024. május 19. - Ivó, Milán

Halálos a költségvetés

A Fidesz "halálosnak" tartja a jövő évi egészségügyi költségvetést, mert szerinte emberéleteket követel majd az ágazatot érintő brutális megszorítás; erről Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. november 4. kedd 11:44 - Hírextra
"Ez a költségvetés emberáldozatokat, emberéleteket fog követelni, ezért is mondjuk, hogy nem a jövő, nem az élet költségvetése, hanem ez a halálé" - fogalmazott Pesti Imre. Megjegyezte: Rácz Jenő egykori szocialista egészségügyi miniszter is arról beszélt, hogy a megszorítások miatt akár 5-6 évvel is csökkenhet a várható élettartam.

A fideszes képviselő szerint rendkívül súlyos, katasztrofális, már-már brutális megszorítás érinti az egészségügyet 2009-ben, hiszen a jövő évi költségvetés mintegy 100-130 milliárd forintot von ki az ágazatból.

Az MTI kérdésére Pesti Imre azt mondta, ez az összeg abból áll össze, hogy a 2009-es költségvetés nominálértékben 30 milliárd forinttal ad kevesebbet az egészségügynek, emellett a gyed révén 66 milliárdot vonnak ki, a jövőre tervezett 4,5 százalékos infláció pedig még mintegy 60 milliárd forinttal több költséget jelent majd.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz mennyi pénzt és honnan csoportosítana át az egészségügyi költségvetésbe, Pesti Imre közölte: Gyurcsány Ferenc hiteltelensége miatt Magyarország jelenleg 400-500 milliárd forint kamatfelárat fizet, ami a teljes magyar gyógyító-megelőző ellátás kétharmada. A megoldás a hitelesség visszaszerzése - tette hozzá.

Szerinte a jövő évi költségvetés a teljes egészségügyi finanszírozást lehetetlen helyzetbe hozza, aminek következtében egy év alatt megduplázódhat a kórházak adósságállománya. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházak 30 százaléka jelenleg is csődben van, és ez az arány drasztikus mértékben növekedni fog.

Pesti Imre megemlítette, hogy a háziorvosi rendszerből is elvonnak 4 milliárdot, vagyis amit a vizitdíjról szóló népszavazás után a kormány betett a rendszerbe, azt most vissza fogja venni.

Emellett a költségvetés 22 milliárddal kevesebbet ad a járóbeteg-ellátásból, vagyis ezen a területen nem lesz fejlesztés a következő időszakban, valamint megszorítások érik a vérellátót, a mentőszolgálatot, dolgozók bérét, és a gyógyfürdőellátást is - sorolta az ellenzéki képviselő.

"A költségvetésben nincs prioritás, csak fűnyíróelv van, nincs kitörés, csak lepusztulás, nincs jövő, csak a 90-es évekhez való visszatérés" - fogalmazott Pesti Imre.

Hasonlata szerint ha megkérnek egy sportolót, egy átlagembert és egy súlyos beteget, hogy egy percig tartsa vissza a lélegzetét, akkor a sportoló és a átlagember ezt meg tudná tenni, de a beteg biztosan belehalna ebbe, ugyanígy a fűnyíró elv alapján végrehajtott megszorítás sem azonos mértékben érinti a minisztert, köztisztviselőket és a kórházi dolgozókat.

Szólt arról is, hogy a Semmelweis Orvostudományi Egyetem dékánja szerint olyan munkaerőhiány kezd kialakulni az egészségügyben, amely már-már lehetetlenné teszi ellátást, hiszen az alacsony fizetések miatt egyre többen hagyják el a pályát, a jövő évi költségvetés pedig tovább rontja ezt a helyzetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását