2024. május 19. - Ivó, Milán

Meghalt Sztálin unokája

Elhunyt Joszif Allilujev, Sztálin unokája, a diktátor Szvetlana lányának fia - jelentette vasárnap az orosz központi televízió. Joszif Allilujev 1945-ben született, orvosi egyetemet végzett, és kardiológusként dolgozott. Több mint 150 cikket és monográfiá
2008. november 2. vasárnap 18:48 - Hírextra
Ő volt Sztálin egyetlen unokája, aki ismerte nagyapját: a diktátor halálakor, 1953-ban 8 éves volt.
Moszkvában élt, a nyilvánosság előtt nem szerepelt. Joszif életéről nem tudni részleteket azon kívül, hogy nagy tekintélynek örvendő, sikeres kardiológus volt.

Halálhíre kapcsán a tévé levetített egy részletet egy vele készült interjúból, amelyben az anyjához fűződő feszült kapcsolatáról beszélt.

Sztálin felesége, Nagyezsda Allilujeva két gyermeket szült, Vaszilijt és Szvetlánát. Az utóbbi 1944-ben férjhez ment Grigorij Morozovhoz. Fia, Joszif ebből a házasságból született, amelyet Sztálin utasítására nem ismerték el törvényesnek. Később Szvetlana a hírhedt művészetpolitikus Zsdanov fiához, Jurij Zsdanov kémikus-filozófushoz ment hozzá, s Joszifot az új férj adoptálta. Született egy lányuk: Jekatyerina.

Joszif anyja 1967-ben indiai születésű harmadik férje temetésére Nyikita Hruscsov pártfőtitkár engedélyével Indiába utazott és hátrahagyva Joszif fiát és Jekatyerina lányát Amerikába ment.
Ott 1970-ben újra férjhez ment, megszülte Olga lányát, és 1972-ben elvált. Ettől kezdve a világot járta, a visszaemlékezéseiért kapott nagyvonalú honoráriumok biztosították megélhetését.

Sokak szerint Joszif fia hívására 1984-ben Olga lányával megjelent Moszkvában, de itt sem érezte jól magát, nem talált közös hangot hátrahagyott gyermekeivel, Josziffal és Jekatyerinával, és a rezsimmel sem volt kibékülve.

Grúziába ment, de 1986-ban visszatért Amerikába. Wisconsin államban telepedett le, de aztán hol egy angliai aggok házában, hol egy svájci kolostorban élt, hol Londonban látták. 2005-ben interjút adott az orosz Rosszija tévének egy Allilujeva és a férfiak című filmhez, s idén is készült róla egy 45 perces film: Szvetlána Szvetlánáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását