2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Galamb József emlékérem

Műszaki nagyjaink a világ élvonalában címmel éremsorozat kibocsátását tervezi a Budapesti Műszaki Főiskola; a széria első darabját Galamb Józsefnek (1881-1955) szentelték, aki meghatározó szerepet játszott a száz éve született Ford T-Modell megalkotásában
2008. október 29. szerda 19:44 - Hírextra
A Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) közleménye szerint a sorozat a műszaki élet fejlődésében szerepet vállaló magyar mérnökök munkásságának, kiemelkedő alkotásainak bemutatását tűzte célul.

Galamb József, a Tin Lizzy, azaz a "Bádog Böske" főkonstruktőre, 1901-ben, Állami Felső Ipariskolában, a BMF Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar jogelődjében szerzett gépész végzettséget.

A kora legmegbízhatóbb gépkocsijának számító Ford T-modell évtizedekig uralta az autópiacot, több mint 15 millió darabot gyártottak belőle, s 200 ezer még ma is fut a világban. 1999-ben Bádog Böskét az évszázad autójának választották Los Angelesben.

Az autó bolygóműves sebességváltója és elektromos gyújtóberendezése Galamb elgondolásai szerint készült, de ő szervezte meg - forradalmasítva a termelési folyamatot - a gépkocsik sorozatgyártását.

A limitált szériában, 200 példányban kibocsátott Galamb József-emlékérem 42,5 milliméter átmérőjű, ezüstözött színesfém, tükörfényes (proof) kivitelben. Előlapján Galamb József neve, születési és halálozási dátuma alatt portréja található, a hátlapját pedig egy korai Ford T Touring modell díszíti. Szintén itt olvasható a "Ford T-modell" felirat, valamint az 1908-as évszám".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását