2024. május 20. - Bernát, Felícia

Átadták a Demény Pál Emlékérmeket

Nyolcan, köztük több szervezet is megkapta a Demény Pál Emlékérmet csütörtökön a Politikatörténeti Intézetben tartott díjátadón - közölte az emlékérem odaítélésről döntő alapítvány az MTI-vel.
2008. augusztus 28. csütörtök 16:46 - Hírextra
A díjat idén Ferge Zsuzsa szociológus, Ránki Péter, a Népszabadság újságírója, Sándor Iván Kossuth-díjas író és Varga Lajos történész kapta meg - tájékoztatott az alapítvány.

Az emlékérmeket Székely Gábor, a Demény Pál Emlékérem Alapítvány kuratóriumának tagja és Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója adta át.A szervezetek közül a Pallas Páholyt és a Baloldali Önkormányzatok Közössége Budapesti Szervezetét díjazták.

A posztumusz díjat Presser István, az 1948 utáni szociáldemokrata emigráció egyik vezető alakja, valamint Vajda Imre közgazdász kapta, aki 1960 után részt vett az új gazdaságirányítási rendszer kidolgozásában.

Demény Pál a Magyar Nagylexikon szerint a Kommunisták Magyarországi Pártjának a tagja, a Tanácsköztársaság alatt pedig ifjúmunkásvezető volt.A II. világháború alatt részt vett az ellenállásban, politikai okokból a Horthy-korszakban, valamint 1946 és 1956 között is többször ült börtönben. 1990-től haláláig, 1991-ig az MSZP országgyűlési képviselője volt.

Az 1991-ben megalakult Demény Pál Emlékérem Kuratóriuma, illetve 1992-ben az alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a magyar baloldal jelentős alakjának emlékét megőrizve, minden évben születésének napján emlékérmet adjon át. A díjat olyan személyek, szervezetek, szerkesztőségek kapják, akik tevékenységükkel a baloldal értékeit, a humanizmust szolgálták és a demokrácia szellemében cselekedtek.

Az elmúlt években olyanok kaptak kitüntetést, mint Déry Tibor, Bibó István, Moldova György, Hofi Géza, Göncz Árpád, Jancsó Miklós, Gönczöl Katalin, a Hócipő szerkesztősége, Nap Tv szerkesztősége, a Nagy Imre Társaság, a Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium.
Tavaly Petschnig Mária Zita közgazdász, Szalai Erzsébet szociológus, Vásárhelyi Mária szociológus, Andrassew Iván publicista és Sziklai László filozófus kapta, szervezetek közül a Menhely Alapítvány képviselője vehette át az elismerést.

2007-ben a posztumusz díjat Székely Magda költő és Gábor Miklós színművész kapta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását