2024. május 20. - Bernát, Felícia

25 éves a városvédő egyesület

A Budapesti Városvédő Egyesület 25 éve címmel nyílt a civil szervezet eddigi negyedszázados tevékenységét bemutató időszaki kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM) szerdán. A tárlat megnyitóján az egyesület több tagja az oktatási és kulturális min
2008. október 29. szerda 18:50 - Hírextra
"A város gyakran védelemre szorul saját lakóival, használóival, néha építőivel szemben is" - hívta fel figyelmet a megnyitóünnepségen Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. Hozzátette azonban: a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) aktivistái "olyan dolgokat is képesek voltak felfedezni, megmutatni és megvédeni, amelyeket az utca embere sokszor észre sem vett".

Horváth Csaba hangsúlyozta, a városban folyó beruházásoknál figyelni kell új értékek, új minőség létrehozására, hogy a jövő városvédőinek is legyen mit óvniuk.

Csorba László, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese szerint a civil szervezet munkatársai "nem visszafelé menetelnek a múltba: mondták, bizonyították, hogy a jelen lesz gazdagabb, a jövő lesz fényesebb akkor, ha az idő által megtépázott szépségeket rendbe tesszük".

Ráday Mihály, a BVE elnöke elmondta: a tárlat természetesen nem egy teljes tükör, inkább válogatás az egyesület elmúlt huszonöt évéből. Az Unokáink sem fogják látni című televíziós műsorból is ismert városvédő felidézte, a Budapesti Történeti Múzeumban volt a civil szervezet első botránykeltő munkája, a Népköztársaság útja (ma ismét Andrássy út) történetét bemutató kiállítás.

Bodó Sándor, a múzeum igazgatója a városvédő egyesület története mellett visszatekintett Ráday Mihály 1980-ban indult televíziós műsorára is, majd hozzátette: reméli, hogy a BVE 50. születésnapját is a budai Várban található múzeumban ünnepli majd.

A megnyitón Hiller István oktatási és kulturális miniszter elismerő oklevelét vehette át Ráday Mihály, Baliga Kornél építész, Buza Péter, a Budapest című folyóirat munkatársa, Vadas Ferenc építészettörténész és Vajda Ferencné, a BVE ifjúsági csoportjának egyik vezetője.

A BTM időszaki tárlatán a látogatók eredeti műemlékekkel is találkozhatnak, így a Lánchíd egyik kandeláberfejével, régi utcanévtáblákkal, az Anker-ház kerámia épületdíszeivel vagy az I. kerületi Pallas Athéné-szobor lándzsájának másolatával, melyet arra az esetre készíttetett az önkormányzat, ha az eredetit ismét ellopnák.

A városvédő egyesület sikereit vitrinek és tablók mutatják be, de a kiállítás nem feledkezik meg az elmúlt időszakban elpusztult műemlék épületekről sem: tizenkét lebontott házat idéznek fel fényképeken.

A BTM első emeletén található tárlat december 31-ig tekinthető meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását