2024. április 29. - Péter

Pénzhiány miatt sikertelen ásatás

Nem hozott sikert a Jászfelsőszentgyörgy határában tavaly talált "jászsági" mamutlelőhely további feltárása; a munkát ősszel pénzszűke miatt nem tudták olyan részletességgel elvégezni, ahogy eltervezték - mondta el a szolnoki Damjanich Múzeum kutatást irá
2008. október 28. kedd 22:40 - Hírextra
"A jászsági település határában fel akartuk tárni mindazokat a lelőhelyeket, ahol újabb mamutcsontokat véltünk a föld alatt" - tette hozzá Kertész Róbert.

Tájékoztatása szerint ehhez a fővárosi Mammut Bevásárló- Szórakoztató Központtól számítottak egymillió forintra, cserébe azért, hogy a 2007-ben felfedezett jászsági mamutleletet először ott tették volna közszemlére az üzletház megnyitásának 10. évfordulója alkalmából. A szponzorálás azonban az ígéret ellenére elmaradt, így az ötletből nem lett semmi. Kertész Róbert ezután több prosperáló jászsági vállalkozás vezetőjét is megkereste, de támogatóra ebben a körben sem talált. Így minimális pénzből csak arra adódott lehetőségük, hogy a felszíni leletanyag alapján sakktáblaszerűen egy-egy kisebb részt feltárjanak.

A szakember elmondta: ezzel a technikával nagyon kevés esélyük volt arra, hogy ismét olyan leletanyagra bukkanjanak, mint egy éve, a Mártának elkeresztelt mamutlelet felszínre hozásakor. A helyszín azonban a régészet számára továbbra is izgalmas, így a feltárást mindenképpen folytatni szeretnék.

Márta maradványait tavaly tárták fel Jászfelsőszentgyörgy határában, a csontokat Veszprémben konzerválják. A kutatások alatt kiderült, hogy a nőstényállat mellett egy mamuthím és egy mamutborjú csontjait, azaz egy család maradványait rejtette a föld. Ennek alapján a szakemberek azt feltételezik, hogy egy mamutvadászcsoport életéhez szervesen kötődő szertartási helyszínt sikerült felfedezniük, ami a őslénykutatáson túl a jégkori vadászcsoportok tevékenységének megismeréséhez is hozzájárulhat. Az akkori munkához nagy segítséget adtak a vállalkozói felajánlások révén földradarral és magnetométerrel elvégzett előzetes vizsgálatok, amelyek alapján szinte milliméteres pontossággal meg tudták állapítani a csontmaradványok földbeni helyzetét és fekvését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását