2024. május 2. - Zsigmond

Minden út Rómába vezet-Via Annia

Légi- és műholdas felvételek segítettek az olasz régészeknek megtalálni a Via Anniát, azt az ókori utat, amely mintegy 200 kilométer hosszúságban összekötötte a Po deltájában fekvő városokat Adriától Aquileiáig.
2008. október 27. hétfő 08:50 - Hírextra
Az út a római birodalom egyik fő útja volt és hidrogeológiai problémák miatt ment tönkre a középkorban. Rekonstruálása 2005-ben indult meg egymillió eurós (270 millió forint) költségvetéssel, amely a tervek szerint 2009-ben fejeződik be - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az eddigi ásatások eredménye az Altinóban talált antik város, fórum és színház. A leleteket az út mentén öt város múzeuma mutatja be. Elsőként Padova, az ókori Patavium múzeumában láthatók már október végétől. A belépőjegyek ugyanakkor érvényesek lesznek a másik négy város - Adria, Altino, Concordia és Aquileia - múzeumában is.

A régészek remélik, hogy a további ásatások fényt derítenek arra is, hogy az út Adriánál végződött-e vagy a mai Bolognánál. Ebben ugyanis megoszlik a véleményük. Nincs egyelőre egyetértés abban sem, hogy az építtető a Kr.e. 153-ban konzulnak megválasztott Annius Luscus volt-e vagy inkább Titus Annius Rufus praetor, aki Kr.e. 131-ben viselte ezt a tisztséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását