2024. április 29. - Péter

1956-os emlékházat alakítottak ki

1956-os emlékházat alakítottak ki a Nógrád megyei Hugyagon abban az épületben, amelynek pincéjében két fiatal nemzetőr parancsnokot kínoztak és gyilkoltak meg a karhatalmisták 1956. december 13-án -tájékoztatta az MTI-t kedden a község polgármestere.
2008. október 28. kedd 18:08 - Hírextra
Hadady Rudolf és Hargitai Lajos a salgótarjáni acélgyár dolgozóiból szervezett nemzetőri fegyveres csoportot vezette 1956 októberétől. Részt vettek a megyei tanács visszafoglalásában, és megkísérelték a Karancslapujtőn tartózkodó karhatalmisták lefegyverzését is.

Mindezekért december 11-i letartóztatásuk után 13-án hajnalban a Budapesti Központi Bíróságra vitték volna őket, de Hugyagnál mindkettőjüket kiszállították a gépkocsiból a karhatalmisták. A két fiatalembert szinte a felismerhetetlenségig összeverték, majd több lövéssel agyonlőtték.
Hadady Rudolf 33, Hargitai Lajos 28 éves volt.

Borda Attila polgármester elmondta: a Szabadságharcosokért Közalapítvány és a Nógrád megyei önkormányzat támogatásával hozta létre az önkormányzat az emlékházat.
Hozzátette: az emlékházban található gyűjtemény hiteles dokumentumok alapján fest képet arról, hogy mi történt 1956-ban Magyarországon, Nógrád megyében és Hugyagon.

Felidézik a budapesti eseményeket, illetve azok előzményeit már 1949-től, a megyei történések sorában azt is bemutatják, mi vezetett a december 8-i salgótarjáni sortűzhöz. A hugyagi eseményekre a pincében látható kiállítás emlékeztet.

A karhatalmisták brutalitásáról a két nappal később készült jegyzőkönyv is tanúskodik. A halottvizsgálati bizonyítványok ismeretlen holttestekről szólnak, az elhalálozás okaként erőszak, többszörös koponya-, mellkasi és arclövés szerepel.

A polgármester úgy fogalmazott: nagyon sok a homályos folt a hugyagi történésekben. Nagyjából tudják, hogy kik voltak ott akkor a helyi párttitkár pincéjében, de mendemondák keringenek arról is, hogy kinek mi volt a szerepe.

Azt a mai napig nem tudják, hogy hová lett eltemetve Hadady Rudolf és Hargitai Lajos - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását