2024. május 18. - Erik, Alexandra

Leslie Howard titkos ügynök volt?

Leslie Howard, a magyar származású, legendás angol színész az angol titkos szolgálat ügynöke volt, méghozzá nem akármilyen: Winston Churchill vele üzente meg Francisco Franco tábornoknak, hogy Spanyolország maradjon ki a második világháborúból.
2008. október 20. hétfő 12:05 - Hírextra
A színésznek, aki olyan klasszikusokban szerepelt, mint az Elfújta a szél, az Intermezzo vagy a Modern Pimpernel, ez lett a veszte. Ez a legújabb elmélet 1943. június 1-én bekövetkezett haláláról.

José Rey-Ximena spanyol történész Conchita Montenegro színésznő elmondása nyomán rekonstruálta az esetet. A nőt annak idején a spanyol Greta Garbónak tartották, és intim kapcsolata volt Howarddal, majd feleségül ment a Franco vezette Falange nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjéhez. Ez ideális helyzetet teremtett a színész számára az üzenet eljuttatásához.

Howard egy hónapig tartózkodott az ibériai félszigeten, találkozott Francóval, hivatalosan egy Kolumbuszról szóló spanyol filmbeli szerep miatt, valójában titkos diplomáciai feladatot teljesített - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

1943. június 1-én Lisszabonban szállt fel az Angliába tartó BOAC 777-es járatára. Három órával a felszállás után azonban a 13 utast és a négy fős személyzetet szállító repülőt körülvette egy német Junker vadászgépekből álló raj. A támadást a BOAC utasai közül senki sem élte túl.

Miért támadták meg a nácik az angol gépet, amikor a Spanyolországból, Portugáliából induló polgári gépek többé-kevésbé háborítatlanul repülhettek a háború alatt? Berlinben talán azt hitték, hogy Churchill is rajta van. A színészt ugyanis elkísérte a brit miniszterelnökre feltűnően hasonlító menedzsere is. A másik feltételezés, hogy a németek meg akarták büntetni Howardot olyan propagandafilmjeiért, mint a Modern Pimpernel. Amikor nyilvánosságra került, hogy ő is rajta volt a gépen, Joseph Goebbels náci propagandaminiszter lapja, a Der Angriff Pimpernel Howard megtette utolsó útját címmel írt róla.

A történet epilógusa: 1943. június 2-án az ausztrál légierő egy gépet küldött a szerencsétlenség színhelyére, a Biscayai-öbölbe a túlélők keresésére. Ugyanaz a Junker-raj támadta meg ezt a gépet is, de ez páncélozott volt és felszerelték két nagy hatóerejű géppuskával. Így védeni tudta magát és hat Junker lelövésével bosszút is állt Howard és társai haláláért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2008. október 21. 12:56
Persze a gép pácélozása nem egyenlő egy tank 120 cm vastag páncéljával.Csak a lövészeket és a pilótát védő vékony páncéllemez volt ez.Ausztrálok is részt vettek a II:Vh.-ban ,ugyhogy lehetett ott gépük is.Nem Ausztráliai repterekről indultak el.
luddendorf
2008. október 20. 12:49
Borzalmassan hulyen megcsinalt iras!!Az Ausztral legiero oda semmilyen gepet sem tudott volna kuldeni,hisz akkor az amerikaiak,is az USA-bol indulhattak volna bombazni Nemetorszagot..A Junkers az katonai szallito gep volt illetve annak a JU-88 tipusa bombazo volt..Bombazo rajokra ott az obol kornyeken meg nem volt szukseg..A legnagyobb blodli viszont a pancelozott ausztral gep..A pancelozas meg nagyobb sulyt jelentett volna,igy nehany szaz merfold repules utan a tengerbe pottyant volna..A pancelozas a repulo fordulekonysagat is lassitja,igy valszeg a junkersnek az orlovesze siman leszedte volna..6 junkerset egty sulyos ausztral gep leloni,ez blodli.
aser
2008. október 20. 12:39
Szerintem a Junker bombázógép volt.A Meszersmith volt a Németek vadászgépe.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását