2024. május 19. - Ivó, Milán

A kormány nem támogatja a gyógyászati segédeszközöket

A szocialista kormány újabb, ezúttal nyáron tett ígéretét szegi meg, ugyanis 3,6 milliárd forintot nem akar, nem hajlandó kifizetni a gyógyászati segédeszközök támogatására - jelentette ki Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője hétf
2008. október 20. hétfő 12:55 - Hírextra
Hozzátette: ennek következményeként több százezer ember maradhat ellátatlanul. Mint elhangzott, 2006 és 2008 között a gyógyászati segédeszközökre szánt támogatások összege mintegy 30 százalékkal csökkent.

Soltész Miklós tájékoztatása szerint ez annyit jelent, hogy a költségvetés idén 42,7 milliárd forintot irányzott elő a gyógyászati segédeszközök támogatására, holott ez az összeg jóval 50 milliárd forint felett volt néhány évvel ezelőtt.

A 2006 és 2008 közötti időszakban jelentősen csökkent az ellátottak köre, ami azt jelenti, hogy "nagyságrendileg több mint fél millió honfitársunk esett ki a támogatási rendszerből" - mondta el az ellenzéki politikus.

További következményként említette, hogy egyre több olyan fogyatékkal élő ember van, aki nem tudja kifizetni a számukra felírt receptet, és nem is ismeri ennek tartalmát, mivel nem áll rendelkezésre mindenütt termékismertető, nincsenek termékbemutatók.

Soltész Miklós szerint megszorították a fogyatékos emberek életét, másrészt pedig ismét az időseken spórolnak.

"Hiába próbálják azt mondani, hogy kedvenc társadalmi csoportjuk a nyugdíjas, látványosan néha olyan döntést hoznak, mintha támogatnák őket, suttyomban viszonyt visszafogják a támogatásokat" - fogalmazott a politikus.

A Fidesz-KDNP azt javasolja, hogy állítsák vissza a 2006. évi támogatási szintet a gyógyászati segédeszközök terén, ami megegyezik az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) elképzeléseivel is.

Az ellenzéki képviselő fontosnak nevezte az adminisztratív költségek csökkentését, valamint azt, hogy biztosítsanak a betegeknek könnyen hozzáférhető termékismertetőket a gyógyászati segédeszközökről, mivel ezek hiányában sokan nem váltják ki azokat, nem tudják megítélni azok tényleges hasznosságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását