2024. május 2. - Zsigmond

Két új kiállítás a Budapest Galériában október végétől

Két új tárlat várja az érdeklődőket október 31-től a Budapest Galériában: Károlyi Ernő festőművész utóbbi öt évben készült alkotásai mellett a látogatók Vancsó Zoltán fekete-fehér fotóit is megtekinthetik Állófilmek címmel.
2008. október 19. vasárnap 09:50 - Hírextra
A két kiállításban csupán az a közös, hogy egyszerre nyílnak és egyszerre zárnak, a közönség november 30-ig tekintheti meg a festményeket és fotókat egyaránt - jegyezte meg Csík Andrea, a kiállítóhely sajtóreferense az MTI-nek.

A Károlyi Ernő festő- és grafikusművész alkotásait felvonultató tárlat az utolsó öt évben készült nonfiguratív természeti és mitológiai témájú műveket mutatja be, a látogatók 60 festményt csodálhatnak majd meg a Budapest Galéria földszintjén.

Vancsó Zoltán fekete-fehér fotóin az ember és környezet elevenedik meg, az Állófilmek címet viselő tárlat hétköznapi pillanatokat ábrázol. Fürdőző gyerekek, a templomban felfelé bámuló emberek arca, padon üldögélő férfiak és nők, őszi erdőben kiránduló pár, földön heverő biciklik és rohanó kutya, tengerparton zuhanyozó férfi látható egyebek mellett a képeken. A kiállítási anyagból 200 oldalas fotóalbum jelenik meg - közölte a sajtóreferens.

Károlyi Ernő festőművész, grafikusművész 1923-ban született, a Képzőművészeti Főiskolán szerzett oklevelet, ahol Kmetty János, Berény Róbert, Barcsay Jenő és Szőnyi István voltak a mesterei. Pályája kezdetén a Nagybányai Iskola nagyjait tanulmányozta, de sokat tanult az École de Paris mestereitől is. A ,60-as évektől kezdve egyre inkább foglalkoztatta a kollázstechnika. Első egyéni kiállítása 1962-ben volt, ezt követően több mint 30 egyéni és több csoportos kiállításon vett részt.

Vancsó Zoltán 1972-ben született, 1996-tól tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS), 2002-től a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 2003-ben Balogh Rudolf-díjban részesült, 1994-ben, 1999-ben a Nikon Nemzetközi Pályázat Különdíját, 2000-ben a II. Országos Fotóhónap Kodak-díját nyerte el. Több önálló és csoportos kiállításon vett már részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását