2024. május 2. - Zsigmond

Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész életmű-kiállítása

Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festő életmű-kiállítása nyílik szerda este a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Rajz- Művészettörténet Tanszékén a hetvenéves alkotó mintegy negyven munkájából.
2008. október 14. kedd 19:50 - Hírextra
Hézső Ferenc tíz évig volt a tanszék vezetője, a tárlaton az egész életét átfogó, a különböző korszakait bemutató válogatást láthat a közönség. Lesznek alkotások a hetvenes-nyolcvanas évek időmegfogalmazásaiból, időkísérleteiből, tájképeiből. Emellett válogattak a rendszerváltás idejéből is. Ez az időszak munkásságának középső szakaszát jelenti, amikor megjelentek a politikai ihletésű alkotások, mint például a tárlat középpontjába állított Szélkakas. Végül napjainkból a paraszti élet pillanatai - mondta Aranyi Sándor, a jelenlegi tanszékvezető kedden az MTI-nek.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1957-1962 között Domanovszky Endre és Pap Gyula növendékeként tanuló Hézső Ferenc megpróbált túllépni a hagyományos vásárhelyi festészet ábrázolási és tematikai kliséin. Az 1975-ben Munkácsy-díjjal elismert művész arra törekedett, hogy mind szellemiségében, mind szín- és formavilágában megújítsa a vásárhelyi piktúrát.

Hézső Ferenc korábban az MTI-nek úgy fogalmazott: szerinte az alkotások befogadása szempontjából nagyon fontos a festmények keletkezésének időpontja, hiszen ez eligazodásul szolgálhat a néző számára, milyen szándékok, törekvések jelennek meg egy képben. Elmondta, nemcsak festője, hanem krónikása is szeretett volna lenni az elmúlt fél évszázad Magyarországának morális, filozófiai kérdéseket is ábrázoló műveivel. A kiállítás november 9-ig látható a tanszék kiállítóhelyén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását