2024. április 30. - Katalin, Kitti

Eltűntek a savas esők

Ki emlékszik még a 90-es évek egyik legfőbb környezetvédelmi problémájára, a savas esőkre, az ezek miatt teljesen lecsupaszodott erdőkre, a tavakra, amelyekben minden élet megszűnt? Ezt a gondot az ipari szennyezőanyagok, így például a kéndioxid és a külö
2008. október 19. vasárnap 08:48 - Hírextra
Azonban sajnálatos módon - mint a Science et Vie című francia tudományos havilap írja - egy váratlan hatás befeketíti ezt a képet: az aeroszolok hiányában a légkör jobban átengedi a napsugárzást, ami súlyosbítja a felmelegedést. Akkor most mi legyen: le kell állítani a légkör szennyezettsége elleni harcot? - teszik fel a kérdést a szakértőknek a politikusok.

A válasz nyilvánvalóan nem. Noha ma már számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a kén- és nitrogénoxidok formálta apró, a légkörben lebegő részecskék valóban kulcsszerepet játszottak a napsugárzás visszatükrözésében, ezek az aeroszolok annyira károsak az egészségre, hogy ezen a téren nem lehet visszalépni. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a levegő szennyezettsége évente több mint 500 ezer ember haláláért felelős világszerte.

Ugyanakkor figyelni kell az arányokra. Az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ egyik kutatója, Guy Brasseur szerint ha minden, az emberi tevékenységhez kötődő kéndioxid-kibocsájtást hirtelen sikerülne leállítani, az nagyon gyorsan, mindössze két év alatt 1 Celsius-fokkal emelné az átlaghőmérsékletet a Földön. Az évszázad végére ez a növekedés Kanada északi részén, illetve Szibériában elérné a plusz 5 Celsius-fokot.

Ezért a tudósok szerint a megoldás az lehet, hogy a légszennyezettség elleni harc folytatásával párhuzamosan még drasztikusabban csökkenteni kell az üvegházhatást (azaz a felmelegedést) okozó gázok kibocsájtását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását