2024. április 30. - Katalin, Kitti

Mégse együnk kengurut

Épp csak kezdték megszokni a kenguruevést az ausztrálok, amikor szakértők bejelentették: a globális felmelegedés komoly pusztítást okozhat az erszényesek között, az évszázad második felére a populáció 50 százaléka eltűnhet.
2008. október 18. szombat 10:49 - Hírextra
A felére csökkenthet a kenguruk és törpekenguruk, a wallabyk száma a klímaváltozás hatására: az átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokos emelkedése - amit a kutatók az évszázad második felére valószínűsítenek - jelentősen megtizedelheti a populációt.

A James Cook Egyetem munkatársai szerint a legrosszabb esetben 2070-re átlagosan akár 7 fokkal is melegebb lehet majd a déli földrészen; ennek hatására a kenguruknak otthont adó területek mérete 96 százalékkal csökkenne, ami az erszényesek tömeges pusztulásához vezetne.

Az egyetem szakértői néhány héttel azután tették közzé jelentésüket, hogy egy klímakutató azt javasolta: az ausztrálok birka- és marhahús helyett fogyasszanak minél több kenguruból készült ételt, hiszen ezek az állatok jóval kevesebb üvegházhatású metángázt engednek a levegőbe, mint a kérődző lábasjószágok.

Ausztráliában kenguruk millióit vágják le évente; a hús általában kutyaeledelbe kerül, vagy egyszerűen a szemétbe, mivel az ausztrálok nem szívesen eszik meg címerállatukat.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt húsz évben az országban élő kenguruk száma 15 és 50 millió között ingadozott attól függően, hogy mekkora volt a szárazság.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását