2024. május 21. - Konstantin

Gyulán lesz szobra a magyargyűlölő püspöknek

Közös magyar-román kormánydöntés révén Gyulán kap szobrot a több pozitív ügyet is zászlajára tűző, ám magyarbarátnak nem nevezhető Andrei Saguna - írta a Békés Megyei Hírlap (BMH) pénteken.
2008. október 17. péntek 08:57 - Hírextra
A nagyszebeni ortodox püspök az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Magyarország elleni fegyveres felkelésre buzdított.

A lap szerint Kossuth Lajos közönséges hazaárulónak nevezte a főpapot, aki csatlakozott a szerbek magyarellenes mozgalmához, és részt vett mindazon politikai tevékenységekben, melyek a magyar érdekek ellen irányultak.Alt Norbert gyulai képviselő a lapnak elmondta: nem szerencsés döntés szobrot állítani olyan történelmi személynek, legyen az bármilyen nemzetiségű, aki tevékenysége során következetesen a magyar érdekek ellen cselekedett.

Az újság a tervet kényes kérdésnek nevezte, mert - mint írták - a honi román nemzetiségi vezetők nem kívántak állást foglalni ebben az ügyben. Az újság megítélése szerint az ő körükben sem egységes a püspök személyének és tetteinek a megítélése, ráadásul a döntés meghozatalában szinte semmilyen szerepet nem játszhattak.

A BMH egységes álláspont hiányáról szóló értesülését megerősítette a Magyar-Román Kisebbségi Vegyes Bizottságban a Miniszterelnöki Hivatal részéről szerepet vállaló Gál Mária.
A bizottság tavalyi ülésén valóban volt vita a szoborállítás ügyében, az erről szóló jegyzőkönyv azonban máig lezáratlan - nyilatkozta az újságnak, majd hozzátette: ez a testület egyébként nem rendelkezik a döntéshozatalhoz szükséges jogosítványokkal.

Arról, hogy restaurálják a kolozsvári Mátyás-szobrot, s hogy Gyulán emléket állítanak Andrei Sagunának, a két ország kormányának képviselői döntöttek.A szobor alapkőletétele kapcsán polgári engedetlenségre szólított fel a lap hasábjain a Jobbik Magyarországért Mozgalom gyulai szervezetének elnöke.Az újság úgy tudja, hogy a hét végére tervezett alapkőletétel Gyulán el is marad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását