2024. május 2. - Zsigmond

Pege Aladár Emlékbizottság alakult

Pege Aladár világhírű nagybőgőművész, zeneszerző szellemi hagyatékának megőrzését, továbbadását és emlékének ápolását tűzte ki célul a nevét viselő emlékbizottság, amely özvegye kezdeményezésére alakult meg Budapesten.
2008. október 16. csütörtök 14:37 - Hírextra
A testület munkájának elindulását 300 ezer forinttal támogatta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. A bizottság összetétele tükrözi Pege Aladár művészetszeretetét, amely nem csak a zene, hanem a társművészetek iránt is megnyilvánult - tudatta a főpolgármester-helyettes sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

A szerdán késő este megalakult bizottság elnöke Benkó Sándor Kossuth-díjas dzsesszzenész, alelnöke Deseő Csaba hegedű- és brácsaművész, titkára pedig Zsolnai Gábor rendező lett. Az emlékbizottság tagjai Pege Aladárné; D. Magyari Imre újságíró; Fehér László Kossuth-díjas festőművész; Gyémánt László festőművész; Halász Iván nyomdatulajdonos, Hegedűs D. Géza színművész; Janser Frigyes szobrászművész; Kárpáti Tamás újságíró, főszerkesztő; Kubina Péter nagybőgőművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára; László Attila, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke; Ottó Klára művészeti vezető és Turczi István író, műfordító.

Pege Aladárt, a zseniálisan improvizáló virtuózt, akit a világ dzsessz szakírói 1981-ben a legjobb bőgősnek szavaztak meg, a "nagybőgő Paganinijeként" tartják számon. A komolyzene és a dzsessz együtt volt jelen a játékában, amely még különlegesebbé tette azt. Évtizedig koncertezett Magyarországon és több kontinens híres előadóhelyein, így a Carnegie Hallban is. Önálló lemezei itthon és külföldön egyaránt megjelentek. Számos nagybőgőátiratot készített, komponált és hangszerelt, és gyakran adott klasszikus zenei szólókoncertet. A 2006-ban elhunyt, Kossuth-díjas művész jövő októberben lenne 70 éves - olvasható a közleményben.

A Magyar Festészet Napja eseményeinek keretében csütörtök este a Kopaszi-gáton kiállítás nyílik In Memoriam Pege Aladár címmel, Baky Péter, Barabás Márton, Bráda Tibor, Csavlek András, Gyémánt László, Kádár János Miklós, Kovács Tamás Vilmos, Tóth Ernő, Serényi. H. Zsigmond, Urbán György alkotásaiból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását