2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Korabeli tárgyak kiállítása a kórházban

Korabeli műszereket, könyvkülönlegességeket, régi okleveleket láthatnak az érdeklődők azon a tárlaton, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban nyílt hétfőn az intézmény 50 éves jubileumi ünnepségsorozatának részeként.
2008. október 13. hétfő 16:38 - Hírextra
A Tóth Ilona Orvosszálló tanácstermében berendezett tárlaton lehet igazán megtapasztalni, mennyit változott az orvostudomány, a műszerek, a vizsgálat és az egészségügyben alkalmazott technika együttesen az elmúlt félévszázad alatt.

Az ötven évre visszatekintő kiállítás nemcsak a hétköznapi érdeklődőknek, hanem maguknak a szakma mestereinek is bepillantást enged ebbe az átalakulásba - mondta az MTI-nek Csiba Gábor, a kórház főigazgató-főorvosa.

Holndonner Ferenc, a tárlat főszervezője arról számolt be, hogy a szülészet területéről fából készült magzatiszívhang-hallgatót és egy úgynevezett Kielland-fogót láthatnak az érdeklődők: ezt az eszközt az elakadt szülések befejezéséhez használták egykor - mondta.

Kiemelte a Klinikai Diagnosztikai Laboratórium műszereit: az egytubusos mikroszkópot, a hematokrit centrifugát, vagy az analitikai kvarclámpát, de példaként említette a fül, orr, gégészeti szakterületen használt lármadobot és a tympanonplast műszerkészletet, illetve a fültölcsért.

Hozzátette: érdekes az érsebészeti régi vérnyomásmérője, a patológia szánkás mikrotómja, és a szemészet szemtükre vagy a 60-as, 70-es, 80-as évek szemcseppadagolója.

Mint mondta, a gyermekek gyógyításában is számos változás történt, ezt bizonyítja a régi köldökcsat és az újszülött-azonosító karszalag vagy a csecsemőmérleg. De ugyanilyen különleges a gyógyszertárban használt korabeli tablettázógép is.

Emellett látható egy Bird-féle lélegeztető készülék 1961-ből, egy 1952-es oszcilloszkópos EKG-készülék, valamint fecskendők, betegőrző monitor és számos olyan, egészségügyben használatos eszköz, amelyet a betegellátás során alkalmaztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását