2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Négylemezes válogatással emlékeznek a legendásra

Négy lemezen 107, részben ismeretlen dalával emlékeznek Roy Orbisonra, akit méltán tartanak a rock and roll egyik legszebb hangjának, még ma, 20 évvel halála után is. Elvis Presley az érzékiség, a lázadás megtestesítője volt, Orbisont lélekkel teli hangja
2008. október 13. hétfő 10:25 - Hírextra
A The Soul of Rock and Roll című válogatás a napokban jelent, s minden korábbinál teljesebb portrét tár fel a rock and roll és a pop nagyszerű énekeséről, szerzőjéről.

Súlyos tragédiák kísérték Roy Orbison életét: első felesége, Claudette motorkerékpár-balesetben halt meg 1966-ban, két fia 1968-ban vesztette életét, amikor háza leégett. A tragédiák megtörték, de ő talpon maradt, sőt a 80-as évek végén régi fényében tündökölt. E siker kiteljesedését azonban nem élvezhette: két nappal egyik óriási sikert arató koncertje, s nem sokkal kitűnő "visszatérő" lemezének megjelenése után, 1988 december 6-án, 52 évesen szívrohamban elhunyt.

Roy Orbison zenében nem volt az a magányos fickó, akiről Only The Lonely című dala szólt: az 50-es évek derekán együtt koncertezett és lemezt készített Johnny Cashsel, Jerry Lee Lewisszal és Carl Perkinsszel. A Big O-ként emlegetett énekes pályája kezdetén bírta az iramot Elvis Presleyvel, aki a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott róla. 1963-ban turnézott Európában a Beatlesszel. Koncertezett a Rolling Stonesszal is, amely ugyan más gyökeresen más stílusban zenélt, de tagjai nagy tisztelettel néztek fel "Mr. Orbisonra", aki keresztnevükön szólította a rock and roll fenegyerekeit.

A nyolcvanas években turnézott az Eagles és a Van Halen együttessel, duettje k. d. langgel és Emmylou Harrisszel Grammy-díjat érdemelt. A 80-as évek végén fellépett és lemezt készített Bob Dylannal, George Harrisonnal, Tom Pettyvel és Jeff Lynne-nel a Travelling Wilburys együttesben. Roy Orbison 1987-ben került a rock and roll halhatatlanjai közé.

A válogatás első és egyik leghíresebb dalával, az Ooby Doobyval kezdődik, s olyan korai gyöngyszemek követik, mint a Trying To Get To You, a Rock House, a You,re My Baby vagy a mások előadásában ismertebb Tutti Frutti. A 60-as évekre Orbison sokat visszavett a tempóból, a líra került előtérbe. Ezekből az évekből a This Kind of Love, a halott feleségnek címzett Claudette, az Only The Lonely, a Kék bársony című filmből is ismert In Dreams, a Pretty Woman, a Crying és az It,s Over sorakozik az új albumon.

Tizenkét, korábban nem ismert dalt (köztük az It,s Over koncertváltozatát) özvegye, Barbara Orbison hangtárából bányászták elő. Felkerült az összeállításra utolsó sorlemeze, a Mystery Girl több dala, köztük a California Blues, a You Got It, a Love is So Beautiful.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását