2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Tüzes gyűrű – videóval

Felhasználnánk a mai gyönyörű, napsütéses időt egy kis zenei kirándulásra. Kiruccanásunkhoz Johnny Casht és Frank Zappát hívtuk meg spirituális társnak, azzal a dallal együtt, ami összeköti őket, és ez nem más, mint a „Ring of Fire”.
2008. október 9. csütörtök 15:04 - paulson
A mai két verzió különlegessége nem merül ki abban, hogy egy country nótáról van szó, amelyet kissé tréfásra véve adott elő élőben az ilyesfajta zenei kategóriák felett álló Frank Zappa. A másik dolog, amiben eltérünk az eredeti kontra feldolgozás alapkoncepciótól, hogy egyik választásunk sem az első verzió (azt Anita Carter, Johnny Cash második feleségének testvére énekelte).

Igaz, ami igaz, a „Ring of Fire”-t Johnny Cash tette halhatatlanná. Azonban a számot eredetileg Merle Kilgore és June Carter jegyzi. A hölgy neve nem véletlenül cseng ismerősen, évekkel a dal születése után összeházasodott Johnny Cash-sel. Ezt a dalt is a zenész iránti érzelmei ihlették, melyeknek sokáig gátat szabott - Cash szenvedélybetegsége mellett - az a tény, hogy mindketten házasok voltak.

A feketét viselő férfi (a háborúk ellen és a nyomorúságban élők iránt érzett szolidaritásból választotta ezt a színt) varázsa és zenéje nemcsak a country szerelmeseinek fülét ejtette rabul. Persze nem a „kritikusok” döntik el az ilyesmit, de az mindenesetre elárul valamit, hogy 1992-ben beválasztották a rock and roll halhatatlanjai közé. Személy szerint saját szerzeményei mellett a kilencvenes években elkezdett új „sorozata” - híres számok Johnny Cash értelmezésében - volt az utolsó csepp a zenész iránti már-már elvtelen rajongáshoz. Johnny Cash 2003-ban halt meg, ugyanabban az évben, mikor elvesztette feleségét. Most szóljon szerelmük egyik „gyermeke”, a „Ring of Fire”! (Érdemes a négyszögeket megérinteni az információkért.)






Ha Johnny Cashnél nehéz pár mondatba belesűríteni, hogy miért érdekes és felejthetetlen figurája a könnyűzenének, akkor Frank Zappára mit mondhatnánk? Csak pár érdekességgel próbálnánk meggyőzni olvasóinkat. A rendkívüli humorérzékkel megáldott zenész élete során 60 albumot jelentetett meg. Elég szomorú módon, de a rocktörténelem egyik legnagyobb slágerét is neki köszönhetjük. Ugyanis mikor Frank Zappáék 1971. decemberében egy kaszinóban léptek fel, egy „okos” néző tüzet okozott, melyben leégett a zenekar teljes felszerelése. Ezt a tragikus balesetet örökítette meg a Deep Purple, „Smoke on the Water” című dalában. Frank Zappa 1993-ben hunyt el, nem sokkal halála előtt adott interjújában ezt mondta: "nem kezdtem el szomorú zenét írni csak azért, mert hamarosan meghalok".

Zappa egész munkásságára jellemző a tökéletességre való törekvés, a teljesen egyéni hangvétel, a különleges zenei ötletek, és természetesen a humor. Ennek ékes példája a „Ring of Fire” zappásított verziója. A kicsit reggaesre lassított, ironikus feldolgozásban nem igazán volt sértő szándék, erre utal az is, hogy tervbe volt véve, hogy közösen is előadják a dalt élőben.





Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását