2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A műanyag mámor és a dívány királya - videóval

A mai napon a belga könnyűzenébe merülünk egy szám, és annak egyik magyar változatának segítségével. Plastic Bertrand a szaxofon, a sült krumpli, a finomabbnál-finomabb csokik és a sörök országából érkezett. Eme földi javak miatt elnézzük az úriembert a b
2008. október 10. péntek 19:05 - paulson

Sokak számára maradandó élmény (még akkor is, ha negatív) Plastic Bertrand „Ca plane pour moi” című dalával az első találkozás. Ha mindez egy egyetemi szeminárium keretein belül történik, ahol a belga úriember tananyagként szerepel, akkor különösen bizarr a helyzet.

Ráadásul a muzsika úgy zúdult füleinkre, hogy előtte meghallgattuk Soeur Sourire (Mosoly Nővér) történetét. A belga dominikánus apáca 1963-as „Dominique” című dala volt az első francia nyelvű sláger, ami első helyezést ért el az amerikai kislemezlistán. A dal egyetlen pikantériája az utolsó szótag ismételgetése „nique, nique” - ez ugyanis angolra „finomítva” annyit tesz: fuck, fuck. Szerencsétlen énekesnő sorsa nem alakult túl rózsásan, slágeréből anyagilag nem profitált, s csalódottan távozott az egyház kötelékéből. Mondhatjuk, hogy gyökeresen megváltozott az élete és gondolkodása. A szerelmet barátnője oldalán találta meg, írt egy dalt, amiben a fogamzásgátló tablettát dicsérte. Egyszerű, mezei énekesként azonban már szinte senkit nem érdekelt. Anyagilag kilátástalan helyzetbe akkor kerültek, mikor a belga adóhivatal olyan, a dalából befolyó bevétel utáni adót kért tőle számon, melyet az egyháznak adott. 1985. április 1-én öngyilkosságot követett el élettársával együtt.

Csoda, hogy az ezután szinte sokként ért minket Műanyag Bertrand, és nagy slágere. Egymásra néztünk megszeppenten, hogy vajon Möszjő komolyan gondolja-e, amit mond, vagy április tréfáról van szó csupán. Azóta már bebizonyosodott, hogy minden úgy van, ahogy elhangzott. Sőt az úriember zenei pályafutása során az Eurovíziós Dalfesztiválra is kijutott: 1987-ben ő képviselte a belgákat, egy rózsaszín zakóban előadott dalocskával. Arra meg csak Plastic Bertrand tudna választ adni, hogy ő ezt mennyire gondolta komolyan.





A dal, és „úúváúú”-s vokálja sokakat inspirált, természetesen nemcsak a frankofón területeken. A Red Hot Chili Pepperstől egészen a U2-n át több nagy zenekar is megpróbálkozott vele élőben. Magyar változatok is készültek, például a HétköznaPI Csalódások punkzenekartól. Mi mégis a Junkies „Rám mámor vár” címet viselő átiratát választottuk. Elvégre péntek van: már csak pár munkával, vagy tanulással töltött óra, és indul a hétvége.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását