2024. május 22. - Júlia, Rita

Még a rekordmennyiség sem volt elég

Annyira jól sikerült a siófoki Tojásfesztivál zárónapján 10 ezer tyúk-, fürj-, és strucctojás felhasználásával készített, 5 ezer adagos reneszánsz tojásétel, hogy a nagy tömeg számára kevésnek bizonyult, de egy Guinness-rekord felállítására elegendő lesz
2008. október 12. vasárnap 18:46 - Hírextra
A kedvező időjárásnak, a jó programoknak, és a korábbi fesztiválok sikerének is betudható, hogy Siófokot ezen a hétvégén a nyári csúcsszezont meghazudtoló tömeg lepte el. Becslések szerint a VI. Tojásfesztivál, felülmúlva a korábbiakat, több mint százezer vendéget vonzott.

A rekordkísérletet Benke László négyszeres olimpiai- és világbajnok mesterszakács vezényelte le hat, szintén bajnoki címekkel rendelkező séffel, valamint az ádándi népdalkórus lányainak segédletével. A "mesterműként" a reneszánsz év jegyében Mátyás király íródeákjának kedvencét választották, ami a „Tikmony Bonfini ínyére” névre hallgat.

Benke László beszámolója szerint az ételhez a reneszánsz kor alanyagait használták fel, de mai ízvilággal fűszerezték. Összesen 8000 főtt tojás, 2000 fürjtojás és 4 strucctojás került bele, 50 kilogramm mangalicazsír, 10 kilogramm mangalicaszalonna, 80 kilogramm vöröshagyma, 20 kilogramm gomba, 40 kilogramm durumbúza és többféle böllérfűszer.

A különleges pikáns ízét a kuriózumnak számító szarvasgombának és a hántolt gabonának köszönhette. Az alapanyagokat a gasztronómia megszállottjai, köztük több termelő és terméktanács adta össze. A 2 és fél óra alatt elkészült ételt ingyenesen osztották szét a vendégseregnek.

A séf biztos abban, hogy ekkora reneszánsz tojásétel még nem készült a világon, és bejegyzik majd a Guinness-rekordok közé. (Ez pár hónap múlva derülhet ki egy londoni bírálóbizottság döntése nyomán. A korábbi tojásfesztiválok rekordkísérleteiből kettőt sikerült elismertetni és bejegyeztetni.)

A siófoki rendezvényen részt vett a Tojás Világszövetség ausztráliai elnöke is, aki Siófokot a Tojás Fővárosának nevezte, mondván, hogy ilyen nagy és színvonalas, tojással kapcsolatos rendezvényt még nem látott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. október 13. 06:47
Még a rekordmennyiség sem volt elég - Tudom! Erről olvasott épp most "Ő"! ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását