2024. május 5. - Györgyi

Székelyföldön a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 26 önkéntese tartózkodik a székelyföldi Hargita megyében, hogy kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrjék, vizsgálják és gyógykezeljék a rászoruló gyermekeket - tájékoztatta az MTI-t Edvi Péter, a segélyszervezet elnöke
2008. október 10. péntek 19:38 - Hírextra
"Évente két alkalommal keressük fel az immár hagyományos Hargita megyei helyszíneket, valamint a szomszédos Bákó megyében lévő magyarlakta falvakat, minden év májusának és októberének első és második hetében visszatérünk önkénteseinkkel" - mondta Edvi Péter. Az orvoscsoportban ezúttal gyermekgyógyász, gyermek fül-orr-gégész, szülész-nőgyógyász, egészségügyi szakoktató, ortopéd szakorvos valamint gyermekneurológus vesz részt.

Edvi Péter hangsúlyozta, hogy erdélyi programjaik sokrétűek, az orvoscsoport által végzett vizsgálatok mellett nagy hangsúlyt fektetnek az egészségnevelésre, együttműködnek a kolozsvári egyetemmel az orvosképzésben, a Hargita megyei szakhatóságokkal együttműködve pedig az orvosok továbbképzését segítik. Emellett segítenek gyógyászati eszközök, anyagok, esetenként gyógyszerek beszerzésében, illetve Magyarországra szállítják azokat a betegeket, akiknek valamilyen oknál fogva nem lehet megejteni a műtéti beavatkozást valamelyik erdélyi, romániai kórházban.

A szolgálat segélyszállítmányokat is eljuttat, mostani útjuk alkalmával 35 ezer kötetet - a Népszabadság adományát - adtak át a felkeresett oktatási intézményeknek.

- Erdélyi programjaink része az építkezés is - mondta Edvi Péter, példaként említve, hogy segítették a csíkszentdomokosi Cserealji Iskola korszerűsítését, Csíkszentmártonban pedig hat intézményt alakítottak ki a hajdani gyermekvédelmi intézményben. Közreműködtek a felcsíki térség mentőállomásának létrehozásában és támogatják két tornaterem felépítését.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1990-ben alakult Németországban, intézményi keretet adva az 1989 karácsonyán Erdélybe látogató önkénteseknek. Később Magyarországon és Romániában is alakultak nemzeti szervezetei. Tevékenységüket elsősorban a Kárpát-medencében fejtik ki, de önkénteseik dolgoztak már a háború sújtotta volt Jugoszláviában és Bangladesben is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását