2024. március 29. - Auguszta

Önkéntes segítők

Önkéntesek segítik az ápolók munkáját júniustól a Kanizsai Dorottya Kórház ápolási és a gerontológiai osztályán - mondta el Kovács József főigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagykanizsán.
2008. július 24. csütörtök 15:01 - Hírextra
Hozzátette: a kanizsai 502 ágyas kórházban ugyan megfelelő számú személyzet - 850, köztük 300 ágy melletti nővér - dolgozik, ugyanakkor a szakmai állomány leterhelt. A segítők a feladatok egy részének átvállalásával - mint például beszélgetés, öltöztetés, étkeztetés - tehermentesítik a szakápolókat.

Marton Ferencné ápolási igazgató elmondta, a segítők toborzása még április közepén kezdődött el.

Több mint 30 jelentkező közül egyéni elbeszélgetés, tesztek, adatlapok kitöltése után választották ki a segítőket, akiket tréningeken készítettek fel a feladatokra.

Június óta tizenegy önkéntes napi két órában segíti a szakápolók munkáját: elsősorban mentális feladatokat látnak el, de az étkezéseknél, tisztálkodásnál, sétáltatásnál is segítenek. Jelenlétüket az eddigi tapasztalatok szerint a betegek kedvezően fogadták.

A segítésnek ezt a módját a jövőben szeretnék kiterjeszteni a pszichiátriára, neurológiára, gyermekosztályra is. Az önkéntesek munkáját koordinátorok - szociális munkások - irányítják, akiket a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány térítésmentesen készített fel.

Meggyes Ildikó, az alapítvány ügyvezetője a távirati iroda kérdésére elmondta: az ország 13 intézményében - szociális otthonban, kórházakban - 350 önkéntes teljesít szolgálatot.

 A legidősebb segítő 85 éves, a legfiatalabb középiskolás. A motivációk sokfélék: van, aki saját vagy a környezetében előfordult betegség miatt akar másokon segíteni.

A multinacionális cégeknél dolgozó, illetve humán diplomával, nagyobb cégeknél munkát vállaló fiataloknál gyakori, hogy azért vállalkoznak erre a szolgálatra, mert hiányzik számukra az emberi közelség.

"Friss, aktív nyugdíjasok" is szívesen végeznek ilyen tevékenységet, de olyanok is akadnak, aki azért vállalnak ilyen jellegű munkát, mert stabil anyagi háttér mellett, sok szabadidővel rendelkeznek - tette hozzá.

A segítőmunkára mindenki alkalmas, aki a kórházi környezetben el tudja viselni az ápoltak nehezebb sorsát, látványát és a saját, valamint az intézmény kompetenciáját elfogadva, a betegek érdekét előtérbe helyezve tud segíteni - jegyezte meg az ügyvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását