2024. május 24. - Eszter, Eliza

Rekviem az autonómiáért

2008-at írunk, a székelység pedig majdnem ugyanolyan tömbben él ősi földjén, mint korábban, amikor még Erdély Magyarország része volt. 1952-ben hozták meg azt az alkotmányt Romániában, amely lehetővé tette a Székelyföld autonómiáját – névleg. Az aut
2008. október 13. hétfő 11:02 - Kőrösi Viktor Dávid
Előzmények

A trianoni diktátum után még sok évtizedig nem alakult ki egy biztos román államszervezeti rendszer, aminek persze az is oka volt, hogy az egymást gyakorlatilag átmenet nélkül követő szélsőjobboldali, majd szélsőbaloldal diktatúrákban a hatalmi helyzet végig nem volt stabil. Trianon után eltelt rövid időn belül visszakaptuk Észak-Erdélyt, majd kitört a második világháború, amit egy folyamatosan változó szovjet rendszer követett.

Gheorghe Gheorghiu-Dej
1901-1965. Román kommunista, munkásmozgalmi vezetőből lett államférfi. Az Antonescu-rendszerben bebörtönözték, de 1944 végétől (a román átállás után) miniszter lett és 1945-ben a Kommunista Párt (késöbb Román Munkáspárt) főtitkára. Miniszterelnök és az Államtanács elnöke is volt. Az ő vezetésével jutottak hatalomra a román kommunisták 1945-1947 között. Hírhedt volt a személyi kultusz miatt és azért is, mert egykori szövetségeseit is hajlandó volt feláldozni.
Forrás: Wikipedia
Az ’50-es évek elejére kialakultak a végső erőviszonyok a román állampárt berkein belül, aminek a következtében Gheorghe Gheorghiu-Dej lépett piedesztálra, mint pártvezér (egyelőre azonban még elég ingatag talajon állt a vezérsége). Dej ugyan nem volt egy túlságosan művel figura, azonban jó politikai érzékkel rendelkezett és – ami még fontosabb volt – Moszkvához feltétlenül lojális volt. Sztálin akarata akkoriban az volt, hogy lehetőség szerint meg kell adni az önrendelkezést a szovjet blokk országaiban a tömbben élő kisebbségi népeknek. Így az 1952-ben megalkotott, szovjet típusú alkotmányba Sztálin „sugallatára”, s Dej – és többek között Ceausescu – jóváhagyásával került be a Magyar Autonóm Tartomány, amely névlegesen a Székelyföld egy autonómiáját volt hivatott biztosítani.

Indok

Azt, hogy a Magyar Autonóm Tartomány (MAT) miért jöhetett létre, pontosan nem lehet tudni, azonban vannak sejtések.

A teljes kommunista blokkban ugyanis még érvényben volt a harmadik világháború doktrínája, amit Hruscsov csak évekkel később vetett el. Ebben a Nyugat elleni „harci készültségben” a Szovjetunió, s annak egyetlen csatlósa sem engedhette meg magának, hogy belső ellentéteket szítson, különösen nem egy olyan „nyakas” néppel, mint a székelyek.

Ana Pauker
A kulcsfontosságú mozzanat azonban Ana Pauker félreállításában a kommunista táborban fölerősödő antiszemita kampány volt. A Szovjetunióban már 1948-ban megnyilatkozó antiszemitizmus hamarosan a csatlós államokra is átterjedt. A „burzsoá nacionalizmus” elleni támadás, amellyel a Kreml Tito ellenszegülésére válaszolt, maga után vonta a „zsidó-, cionizmus- és Izrael-ellenes hivatalos kampányt”. A szovjetek által elrendelt tisztogatás hangsúlya módosult 1951-ben: a helyi „titoistákkal” való leszámolást felváltotta a zsidóellenes irányba terelt nemzeti érzés, ami ha csekély mértékben is, de alátámasztotta a kommunista rendszert.
Forrás: Korunk, 2003. február.
Román részről pedig az lehetett egy ösztönző tényező, hogy az 1957-ig – végleges bukásáig – Dej-ékkel hatalmi harcot vívó Ana Pauker árnyékában nem lett volna ésszerű tengelyt akasztani a Szovjetunióval. A Dej-i szárny vezető szerepének ingatagsága ugyanis nem biztos, hogy kibírta volna, Paukerék még erősebb Moszkvai támogatását.

Az újabb világháborúról szóló doktrína 1956-os elvetése után két évvel, s egy évvel Ana Pauker eltávolítása után, 1958-ban a román politikai vezetés gyorsan ki is csinálta a MAT-ot.

Magyar Autonóm Tartomány

A MAT létrejötte – ahogy említettük – csak névleg jelentette Székelyföld autonómiáját. A pártapparátusnak semmivel nem volt több lehetősége, mint más tartományokban, legfeljebb csak a pártvezetők etnikai összetételében volt különbség, ugyanis a Székelyföldön a vezetőség gyakorlatilag teljes egészében magyar nemzetiségűekből állt.

Azonban a MAT lényege nem is „fizikai” valójában, hanem indirekt üzenete miatt volt fontos: az önrendelkezés kifejezés gyakran hasznosabb mint maga a tartalom. A rendszer jellegéből fakadóan természetes, hogy az akkori kommunista diktatúra sem nézte volna jó szemmel, ha „állam az államban” módjára működött volna egy híresen renitens közösség. Azonban az autonómia bármilyen sugallata is erősítő hatással van a társadalmi kohézióra.

A MAT-ot 1960-ban nevezték át Maros-Magyar Autonóm Tartománnyá, amely már etnikailag is sokkal vegyesebb volt, ugyanis színmagyar részeket csatoltak le a Tartományról, „cserében” román lakta rajonokat kapott. Ezen túl a tartományi pártvezetés is átalakult, jócskán megnőtt a románok száma a vezető pozíciókban. A Maros-Magyar Autonóm Tartomány végét az 1968-as új alkotmány jelentette, amely visszaállította a ma is ismert megyerendszert. Helyette azóta három megyét, Kovásznát, Hargitát és Marost találjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását