2024. április 26. - Ervin

Szobrot avatnak Szontágh Pál emlékére

Szontágh Pál emlékére avatnak mellszobrot szombaton a Nógrád megyei Horpácson; Madách Imre a racionális gondolkodású ügyvédről mintázta Lucifer alakját Az ember tragédiájában - közölte az eseményt szervező horpácsi Fundus Közalapítvány elnöke az MTI-vel.
2008. október 8. szerda 13:29 - Hírextra
Gere László elmondta: a horpácsi kastélyparkban állítják fel a mellszobrot a Mikszáth Kálmán, Mauks Ilona és Nagy Iván emlékét őrző alkotások mellé, így teljessé válik a Horpácson élt nagy elődök pantheonja.

Horpács Nógrád megye egyik legkisebb, de jelentős értékekkel rendelkező települése. A falu legfőbb nevezetessége a Mikszáth-kúria, benne található az író használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal, dokumentumokkal berendezett Mikszáth Emlékmúzeum. A kastély parkja természetvédelmi terület.

A kastély ámbitusa előtt 1999 óta látható a Mikszáth-szobor, a karos lócán üldögélő író alakját ifjabb Szabó István formázta meg.

2005-ben avatták fel az író feleségének, Mauks Ilonának a szobrát, 2007-ben pedig Nagy Iván történésznek, a Nógrád Megyei Múzeum alapítójának állítottak emléket mellszoborral. Nagy Iván 1878-ban költözött végleg Horpácsra, 1888 és 1891 között a falu bírója volt.

Nagy Iván éppúgy jó barátja volt Szontágh Pálnak, mint Madách Imre. Szontágh Pál bár nem írt, a Kisfaludy Társaság alapító tagja volt. Madách minden művét megmutatta neki, Az ember tragédiája kéziratát is az ő buzdítására küldte meg Arany Jánosnak.

Szontágh Pál horpácsi birtokát 1904-ben vásárolta meg Mikszáth Kálmán és ott élt az új kúria elkészültéig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását