2024. április 26. - Ervin

Kiosztották az idei Tornyai-plakettet

Kuruc István András festőművész kapta az idei Tornyai-plakettet, az 55. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját; az elismerést Szili Katalin, az országgyűlés elnöke adta át vasárnap a hódmezővásárhelyi Alföldi Galáriában.
2008. október 5. vasárnap 16:53 - Hírextra
A kultúra és a művészet örök értéket hordoz, olyan biztos pont, amelyhez mindig visszatérhetünk - mondta a politikus a kiállítás megnyitóján.

A házelnök beszédében köszönetet mondott az Őszi Tárlaton kiállító alkotóknak, akik "minden pillanatban egy dolgot tartanak fontosnak, az értékteremtést, a nemzet kultúráját".
A kiállítás fődíjasa, Kuruc István András 1988-ban végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, mestere Gerzson Pál volt. Rendszeresen vesz részt csoportos kiállításokon, és önálló tárlatai is voltak, legutóbb Dunaszerdahelyen láthatta alkotásait a nagyközönség.

A művész az MTI-nek elmondta, hogy szoros a kapcsolata Hódmezővásárhellyel, a gimnáziumot is az alföldi városban végezte, s már két évtizede rendszeres résztvevője az Őszi Tárlatnak.
Az 1954 óta minden esztendőben megrendezett Vásárhelyi Őszi Tárlatra idén összesen 569 műalkotást adtak be, ezek közül válogatta ki a zsűri 126 művész csaknem kétszáz munkáját, melyet november végéig mutatnak be az Alföldi Galériában.

A tárlattal párhuzamosan a Tornyai János Múzeum három földszinti termében - a hagyományokhoz híven - a tavalyi fődíjas, Nagy Gábor festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás.

Az Alföldi Galériában vasárnaptól láthatja a közönség a Picasso Vásárhelyen című kiállítást is. A tárlaton Pablo Picasso negyvenegy kerámiatárgya, valamint egy tizenhárom kerámiaérmet tartalmazó tábla mellett tizenkét linómetszet, öt grafika, illetve Picasso vallauris-i munkásságát megörökítő tizenhét fénykép enged betekintést a XX. század egyik meghatározó művészegyéniségének egy kevésbé ismert alkotói korszakába, azokba az évekbe, amikor 1948-tól a Madoura műhelyben dolgozott.

A Hódmezővásárhely testvérvárosából, a dél-franciaországi Vallaurisból érkezett, Magyarországon első alkalommal látható kerámiák és a linómetszetek három nagy téma, a bikaviadal, az állatábrázolások és az emberi arc köré csoportosíthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását