2024. április 27. - Zita

Harc Poe-ért

Edgar Allan Poe születésének 200. évfordulója, 2009. január 19. közeledtével fellángolt a vita az amerikai irodalmi közösségekben arról, melyik város vallhatja magáénak.
2008. október 4. szombat 12:42 - Hírextra
Poe Bostonban született, Baltimore-ban temették el és most Philadalphia is hadba száll érte. Edward Pettit Poe-kutató, a kezdeményező azzal érvel, hogy az író legjelentősebb műveit - többek között az Usher-ház bukását, a Morgue utcai kettős gyilkosságot, a Vörös halált és az Aranybogár című novelláját - Philadelphiában írta. Véleménye szerint Baltimore nem érdemli meg, hogy a városban legyen a sírja, hiszen már az író temetésén is nagyon kevesen jelentek meg, több mint 20 évig sírkövet sem állítottak neki és a baltimore-i Poe House-nak évente kevesebb mint ötezer látogatója van, míg a philadelphiai Edgar Allan Poe Historic Site-nak 15 ezer. Pettitnek sok támogatója van a városban, egyetemi tanárok is állnak mellette. Az egyik még érvelését is gazdagította azzal, hogy emlékeztetett: Philadelphia híres amerikaifutball-csapata, a Ravens is Poe híres verséből, A hollóból vette a nevét.

Jeff Jerome, a Poe House kurátora azonban fügét mutatott a philadelphiaiaknak és azt ajánlotta: ha el akarnak tőlük vinni valamit, akkor tegyék ezt John Wilkes Booth - Abraham Lincoln elnök gyilkosa - tetemével, amely szintén Baltimore-ban van eltemetve.

A nagy összecsapás a jövő év január 13-án lesz, amikor Pettit a Philadelphia Free Library-ben nyilvános vitában küzd meg egy még kijelölésre váró baltimore-i rajongóval. Ha Pettit győz és sikerül Poe-t elhozni Baltimore-ból, félbeszakad, jobb esetben Philadelphiában folytatódik egy titokzatos, romantikus hagyomány. Az író halálát követő év, 1850 óta az évfordulón valaki mindig odalop három szál vörös rózsát és egy fél üveg konyakot a sírra. Az ismeretlent a köznyelv Poe Toasternek hívja.
A vita addig is szélesedik, lapok, tv-adók, blogok foglalkoznak vele, nem beszélve arról, hogy más városok is magukénak akarják tudni az írót. Ilyen New York, ahol Poe 1845 körül élt, amikor híres lett A holló publikálásával, vagy Richmond, ahol felnőtt és ahová vissza akart térni. Vetélkedik még a dél-karolinai Sullivan,s Island, ahol 1827-ben katona volt és ahová Az aranybogár cselekményét helyezte.

Egyetlen város van csupán, amely, bár érintett, úgy tűnik, nem érdeklődik. Ez szülővárosa. Bostonban az írónak nincsen sem szobra, sem múzeuma, dehát már a közmondás is úgy szól, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását