2024. május 17. - Paszkál

Bábel-világ Szegeden

Önálló tárlaton mutatják be Szabó András szegedi festőművész Bábel-világ című triptichonját péntektől a Móra Ferenc Múzeumban az öt évszázad bibliai témájú műkincseiből rendezett kiállításhoz kapcsolódóan - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény s
2008. október 2. csütörtök 11:52 - Hírextra
A farosttáblákra olajtechnikával készült - kinyitva három és félszer másfél méteres - művet tizenegy éven át készítette a művész-pedagógus. A Bábel-világ egy budapesti kitérő után látható újra Szegeden, korábban a Dómban és a Somogyi könyvtárban csodálhatta meg a közönség - mondta a muzeológus.

A bal szárny Az Éden nevet viseli, azon egy vízparti táj látható, burjánzó növényekkel, a távolban magas hegyekkel. A kép szimmetriatengelyében két egymásba fonódott faóriás az uralkodó, a jó és a rossz tudásának szimbóluma. Az előtérben megjelenik az első ember, Ádám és asszonya, Éva, a háttérben Noé bárkája.

A középső tábla maga a Bábel-világ. A sík jobb harmadát démonok uralják, abba szinte belefúródik a világ közismert épületeiből feltornyozott, kúpszerű építményhalmaz, melyen csaknem száz híres épület ismerhető fel. A művész a technika fejlődését is ábrázolja a képen, amelyen a piramisok mellett a látogató megkeresheti a Zeppelin léghajót, a Titanicot, a Concorde repülőt vagy akár a Challenger űrrepülőt is.

A jobb szárny az Armageddon völgyét, az alkotás becsukott állapotban a megváltó Istent ábrázolja. A Bábel-világon kívül Szabó András egy másik triptichonját, az Utolsó vacsorát, valamint öt másik festményt is láthat a közönség a november 30-ig tartó kiállításon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását