2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Szilvásy György kicselezte a jogszabályokat

Politikai célokra használja fel a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter az úgynevezett lehallgatási-megfigyelési ügyet az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke szerint.
2008. szeptember 30. kedd 21:05 - Hírextra
. Simicskó István az InfoRádiónak azt mondta: Szilvásy György kicselezte a jogszabályokat: ha már nem tájékoztatta a lehallgatásról az érintett politikusokat vagy a szakbizottságot, akkor 72 órán belül meg kellett volna semmisíteni a rájuk vonatkozó hangfelvételeket.

Haladéktalanul értesítenie kell a titkosszolgálatokért felelős miniszternek az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, ha a nemzetbiztonsági szolgálatok egy képviselőre vagy a vele közös háztartásban élőre vonatkozóan információgyűjtésbe kezdenek vagy folytatnak - mondta az InfoRádiónak a testület kereszténydemokrata elnöke.

Simicskó István hozzátette: a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény emellett azt is kimondja, hogy amennyiben olyan információk merülnek fel, amelyek nem relevánsak az ügyben - például a megfigyelt kapcsolati rendszerébe belép egy országgyűlési képviselő -, azokat 72 órán belül meg kell semmisíteni.

Két szabály van, amelyek között a miniszter úr cselesen elevezett, hiszen elismerte, hogy nyolc hónapja figyelik azt a személyt, aki több ízben beszélt fideszes politikusokkal, mégsem tájékoztatta a nemzetbiztonsági bizottságot - közölte a testület elnöke.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke, Tóth Károly, miután meghallgatta Szilvásy Györgyöt, kijelentette, hogy a lehallgatási ügy elsősorban gazdasági, és nem politikai. Simicskó István szerint ez nem így van, hiszen a parlament hétfői ülésén az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselői napirend előtti felszólalásaikban épp e témáról beszéltek, a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős miniszter államtitkára pedig - szokatlan módon - három alkalommal is reagált az elhangzottakra.

Elvi kérdés

Simicskó István úgy véli, a kormány - és benne Szilvásy György - nem veszi komolyan a törvényhozó-ellenőrző hatalmat, az pedig, hogy a szakbizottság javaslata ellenére Laborc Sándor került a Nemzetbiztonsági Hivatal élére, arcul vágása a parlamenti demokráciának.

A bizottság elnöke hozzátette: mostanra okafogyottá vált a testület összeghívása a lehallgatási-megfigyelési ügyben, hiszen az már az igazságszolgáltatás fázisába lépett.

Arra a kérdésre, hogy a fideszes és kereszténydemokrata tagok miért nem voltak ott bizottság ezzel foglalkozó ülésén, Simicskó István elmondta: politikai színjátéknak tartja a mostani ügyet, amiben - a testület komolyságát és tekintélyét védendő - nem szeretnének részt venni.

Ez egy fontos elvi álláspont, amit csak a távolmaradással tudunk kifejezni, más eszközünk nincsen - hangsúlyozta Simicskó István, hozzátéve: ha a lehallgatási üggyel kapcsolatos ülésre bementek volna, félresöpörték volna az elveiket.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását