2024. május 2. - Zsigmond

Minden párt támogatja

Az önkéntes, tartalékos területvédelmi erő létrehozásáról szóló, Simicskó István (KDNP) által benyújtott határozati javaslat általános vitájából kiviláglott, hogy mind az öt párt támogatja a javaslatot.
2008. június 3. kedd 07:35 - Hírextra
Az önálló képviselői indítványt benyújtó Simicskó István (KDNP) expozéjában elmondta, hogy a haza védelme nem csak a honvédség feladata, hanem nemzeti ügy, amiben minden párt egyetért. Ilyen feladatnak nevezte a béke és a biztonság megőrzését, illetve a NATO szövetségi rendszeréhez tartozást, amely olyan mértékben növeli Magyarország biztonságát, hogy meg lehetett szüntetni a kötelező sorkatonai szolgálatot.

Álláspontja szerint viszont egyrészt az ország gazdasági helyzete nem teszi lehetővé nagy reguláris hadsereg állandó készenlétben tartását, másrészt a rendszerváltozás időszakában még 150 ezer fős hadsereg létszáma mára 23 ezerre csökkent - tehát nő a tartalékos haderő jelentősége, amelyet nemzetközi példák, illetve a NATO katonai tanácsának véleménye is alátámaszt.
A képviselő fontosnak nevezte, hogy megfelelő érdekeltségi rendszer alakuljon ki, és azoknak, "akik vállalják ezt a nemes küldetést", például ne jelentsen igazolatlan munkahelyi hiányzást, ha évente párnapos kiképzésen vesznek részt.

Simicskó István szorgalmazta nemzetközi példák meghonosítását, ahogyan például az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában ösztönzik az önkénteseket. A javaslat azt tartalmazza, hogy az Országgyűlés szükségesnek tartja a Magyar Honvédség keretei között, annak alárendeltségében olyan tartalékerő létrehozását, amelynek a területvédelem az alapfeladata. E szervezet létrehozásának elveit a kormány dolgozza ki.

Vadai Ágnes államtitkár a kormány nevében hangsúlyozta: ezt a javaslatot ötpárti egyetértés övezi.
Kompromisszumkészségként értékelte, hogy az előterjesztő képviselő elfogadta azt a módosítást, amely kiiktatott egy olyan mondatot a javaslatból, amely elfogadhatatlanná tette volna.
Az államtitkár szerint a rendszer kialakítását meg kell előznie a pártok és a tárcák közötti egyeztetésnek, majd a gyakorlatban is meg kell találni a megfelelő módszereket, beleértve a képviselő által említett ösztönző rendszert.

Rába László (MSZP) frakciója nevében támogatta az előterjesztést, mivel az országnak az állandó professzionális haderő mellett szüksége van önkéntes tartalékosokra. Hozzáfűzte: az új honvédelmi törvényben lefektetett célokkal kell összhangba hozni a javaslatot, hogy az ne egy új területvédelmi erőt jelentsen.

Csampa Zsolt (Fidesz) kompromisszumkésznek ismerte el a jelenlegi honvédségi vezetést.
Simicskó István felidézte hogy először 2000-ben fogalmazta meg javaslatát. Karsai Péter (MDF) hozzászólásában pártja egyetértését fejezte ki egy önkéntes tartalékos erő létrehozásával.
Az elnöklő Világosi Gábor az általános vitát lezárta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását