2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szigorítják a vegyi anyagokkal kapcsolatos szabályokat

Az idei évtől, az Európai Unió gyakorlatának megfelelően, Magyarországon is szigorodik a kémiai anyagok felhasználása és forgalmazása, s ezért a gyártók és forgalmazók regisztrálására van szükség - mondta Vojnik Mária egészségügyi államtitkár a kormányszó
2008. augusztus 14. csütörtök 12:45 - Hírextra
Közölte: június 1-je és december 1-je között ingyenesen kérhetik előregisztrációjukat azok a hazai vegyianyag-gyártók -forgalmazók és -importőrök, akik a veszélyes anyagokat egy tonna feletti mennyiségben állítják elő, vagy hozzák be az országba.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a regisztráció egyszerű, hiszen csupán a cég nevét, az anyag nevét és azonosítóját, valamint a regisztrálás tervezett határidejét és mennyiségi tartományát kell megadni. Az előregisztrációs dokumentációt elektronikus formában, interneten keresztül kell benyújtani a helsinki székhelyű Európai Vegyianyag-ügynökséghez. Hozzáfűzte: az érintett, főként kis- és középvállalatok igény szerint segítséget is kaphatnak e kötelezettség pontos elvégzéséhez. Mint mondta, a regisztrációval kapcsolatos hasznos információk az interneten is megtalálhatók.

Aki nem használja ki az előzetes regisztrációs időkeretet, annak 2008. december 2-án azonnal regisztrálnia kell, tehát az anyag engedélyezésével kapcsolatos összes vizsgálatot és adminisztrációt el kell végeznie, ami jelentős anyagi terhekkel jár. Ellenkező esetben nem folytathatja az anyag használatát, és meg kell szakítania a gyártást vagy importálást - jegyezte meg.

Mint mondta, a regisztráció elmulasztása komoly következményekkel járhat, akár a cég tevékenységének a felfüggesztésével is, és komoly bírsággal kell számolniuk az érintetteknek. A bírság összege akár a húszmillió forintot is elérheti.

Az államtitkár közölte: az emberi és környezeti egészség védelme szempontjából kiemelkedő jelentőségű a REACH-rendelet, amelynek célja, hogy korszerűsítse és javítsa a vegyi anyagokra vonatkozó korábbi európai uniós jogi keretrendszert. A kötelező uniós jogszabály nagyobb felelősséget hárít az iparra a kémiai terhelés, vagyis a vegyi anyagok egészségre és a környezetre gyakorolt hatásainak kezelése tekintetében.

Az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy 2018-ig a környezetünkben lévő csaknem százezer vegyi anyagról pontos információk álljanak rendelkezésre - mondta Vojnik Mária.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását