2024. május 11. - Ferenc

21 milliárd a HM-nek

Jövőre 21 milliárd forinttal több juthat az állami költségvetésből a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) a büdzsé tervezete szerint, mint az idén. Több pénzt fordítanának védelmi kiadásokra és haditechnikai fejlesztésekre, valamint nőne az Állami Egészségügyi
2008. szeptember 30. kedd 11:28 - Hírextra
A tárca által az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a minisztérium 2009. évi költségvetésének tervezete korszerű, takarékos és átlátható.

A tízéves haderő-fejlesztési tervnek megfelelően nőnek a védelmi feladatok és kiadások. Védelmi feladatokra 338,388 milliárd forint lesz fordítható; ebből a tárca saját bevétele 14,598 milliárd forint, amelyből 12,708 milliárd az OEP-támogatás. Így a védelmi feladatokra 2009-ben 6 százalékkal több jut, mint 2008-ban, ami a GDP 1,17 százalékát jelenti.

A költségvetési támogatás összege 2009-ben a zárolt fejezeti egyensúlyi tartalékkal együtt 323,8 milliárd forint, ez 21,6 milliárd forinttal, 7 százalékkal több az ideinél.

A megjelenő új alcímek is tükrözik a csapatok ellátásának prioritását. A HM Infrastrukturális Ügynökség, csapatok központi infrastrukturális ellátás kiadásai alcímhez kapcsolódó 2009. évi támogatás összege 46 milliárd forint, míg a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség, csapatok központi logisztikai ellátás kiadásai alcím kapcsán 63,7 milliárd forint mértékű támogatást terveztek. A Magyar Honvédség alakulatai által közvetlenül felhasznált 111,746 milliárd forintot és a fejezeti egyensúlyi tartalék 26,581 milliárd forintját is figyelembe véve a védelmi kiadások 73,4 százalékát kívánják a csapatokra költeni - derül ki a tárca közleményéből.

Mint írták, a szervezeti korszerűsítés eredményeképpen lehetővé vált a fejlesztési kiadások arányának jelentős növelése, így a személyi jellegű kiadások aránya 40 százalékra mérséklődött. Csökken a működési költségek részaránya is, lehetővé téve ezzel azt, hogy a fejlesztésre fordítható források arányát 23 százalékra növeljék. Nominális összegben így a haditechnikai fejlesztésekre fordítható források 2009-ben 77,7 milliárd forintot tesznek ki.

A jövő évre igazgatási feladatokra a fejezet kiadásainak mindössze 5 százalékát, egészségügyi feladatokra ugyancsak 5 százalékot terveznek fordítani. Az egyéb fejezeti kezelésű kiadások - ezen belül a Magyar Köztársaság NATO- és EU-tagságából adódó befizetési kötelezettségek, illetve a hivatásos katonák kedvezményes nyugellátásának kiadásaihoz történő hozzájárulás összege - 11,4 százalékot tesznek ki a tervben.

Növekedtek az egyes szervezetek kiadási összegei is, például a Magyar Honvédség csapatainak 2008. évi közvetlen felhasználású kiadási összege 108 milliárd forintról 2009-ben 111,7 milliárd forintra emelkedik. Jelentős a növekedés az Állami Egészségügyi Központ alcímen is: a kórház intézményrendszere mintegy 2,7 milliárd forintos többletforrással számolhat a jövő évben, ugyanakkor a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem számottevő megtakarítást tervez.

A költségvetés tervezetében prioritást élveznek a katonák személyes felszerelésének fejlesztésére irányuló fegyverzettechnikai és ruházati programok; a lövedék- és repeszálló védőmellények beszerzése, a tábori híradórendszerek fejlesztése, a távrobbantású aknák elleni védelem, a nemzetközi tűzszerész feladatokkal kapcsolatos képességfejlesztés, valamint a harcjárművek modernizálása. Ezek közül a nemzetközi kötelezettségekre a rendelkezésre álló források közel 10 százalékát fordítják.

A légierő modernizálásának részeként folytatódik a Gripen-program, a bérleti díjon túl a fegyverzet-beszerzéseket is biztosítanák a jövő évi költségvetésből. A NATO megváltozott feladatrendszere miatt egyre fontosabb az úgynevezett forgószárnyas erők hadrendben tartása, ezért helikopterek javítását, hajtóművek felújítását is tervezi a HM.

Veres János pénzügyminiszter hétfőn adta át a költségvetés tervezetét az Országgyűlés elnökének. A tárcavezető elmondta, hogy a jövő évi büdzsé 3,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tartalmaz, a tervezett hiány 3,4 százalék, azaz 975,9 milliárd forint. A költségvetés bevételi összegét 17.088,3 milliárd forintban, a kiadásokat 18.064,3 milliárd forintban rögzíti a tervezet.Szili Katalin a tervezet átvételekor bejelentette, hogy a 2009. évi költségvetés végszavazása december 15-én lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását