2024. április 27. - Zita

Adományozói és civil díjak

A Megálló Csoport kapta idén a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány által kiosztott az Év Civil Szervezete Díjat. Az Év Egyéni Adományozója Lakatos Sándor, míg Az Év Vállalati Adományozója a Süllős és Süllős Bt. lett.
2008. szeptember 25. csütörtök 19:17 - Hírextra
Az immár 13. alkalommal a Benczúr Házban kiosztott díjak a magyar vállalati és egyéni felelősségvállalás és adományozás, valamint a civil teljesítmény nagy hagyományokkal rendelkező, legrangosabb kitüntetése, amely a tettekre, a követhető példákra, a magán, a civil és a gazdasági szféra közös szerepvállalására hívják fel a figyelmet - hangzott el a csütörtök délutáni ünnepségen.

Az 1997-ben alakult Megálló Csoport a szenvedélybetegségben, a drogfüggőségben próbál az érintettek számára segítséget nyújtani. Tagjai, alapítói maguk is szenvedélybeteg emberek, akik jobban átérzik sorstársaik helyzetét és igényeit, mint bárki más.

Eljött az ideje, hogy a Megálló Csoport módszertanát és munkáját a társadalom szélesebb köre is megismerje és elismerje - indokolták a díj odaítélését a NIOK kuratóriumának és a zsűrinek a tagjai.

Az Év Egyéni Adományozója Lakatos Sándor lett, aki az Olajterv Csoportnál dolgozik tervezőként. Egy menhelyi kutya örökbefogadásakor került kapcsolatba a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesülettel. Ekkor látta meg, hogy milyen nehézségekkel és hiányosságokkal küszködik még a fiatal civil szervezet. Ezután rendszeres pénzadományokkal, valamint önkéntes tanácsadással, tervek, tervrajzok készítésével segítette a szervezet munkáját.

Az Év Vállalati Adományozója címet kiérdemelő Süllős és Süllős Bt. fő tevékenységi köre a munkahelyi éttermi és diák-, valamint szociális felnőttétkeztetés. Ez a kisvállalat olyan tudatos, átgondolt adományozási tevékenységet végez, amely példával szolgálhat a többi hasonló méretű magyar vállalkozás számára. A cég évek óta juttat el pénz- és tárgyadományokat a XVII. és a X. kerületi civil szervezetek, iskolák és sportklubok számára, valamint kiemelten foglalkozik a szociálisan rászoruló idősekkel. A kerületi gyermekek egy csoportjának ingyenes étkeztetését is ingyen vállalja és támogatja a sportot.

Amikor az adományozókról van szó, a NIOK Alapítvány kuratóriuma és a volt díjazottakkal kibővült társadalmi zsűrije mindig figyel arra, hogy az adomány nagyságától függetlenül a jótékonykodó mennyire tartja szem előtt egy adott helyi közösség igényeit.

Gerencsér Balázs, az alapítvány igazgatója az MTI munkatársának elmondta, az idén 67 jelöltből választottak. Ezúttal sem az volt a szempont, hogy mekkora az adomány forintban kifejezett nagysága, hanem hogy a segítség, a kezdeményezés, mennyire példaértékű.

A díjak - amelyeket 1995 óta osztanak ki - eszmei értékűek, csupán a civil díjazott kap 1 millió forintot a MOL Nyrt. jóvoltából. Az egyéni adományozók körében olyan neveket találni az elmúlt évek alkalmából, mint Demján Sándor és Friderikusz Sándor, de legalább ennyi a "névtelen" jótékonykodó is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását