2024. április 29. - Péter

A filmzene 100 éve a Francia Intézetben

A filmzene születésének 100. évfordulója alkalmából André Calmettes és Charles Le Bargy 17 perces némafilmjét, az 1908-ban készült Guise herceg meggyilkolását (1908) láthatja a közönség jövő kedden a budapesti Francia Intézetben. A némafilm zenéjét Camill
2008. szeptember 24. szerda 09:07 - Hírextra
A Guise herceg meggyilkolásához a Francia Akadémia tagja írt forgatókönyvet, a szerepeket a Comédie Francaise színészei játsszák. Camille Saint-Sae:ns pályája csúcsán kapta a megrendelést, hogy a némafilmhez zenét komponáljon. Ebben a kamarazenekarra - vonósokra, néhány fúvósra, zongorára és harmóniumra - írott szvitben Saint-Sae:nsnak sikerül mindössze 17 perc alatt, egy bevezetésben és öt képben tökéletesen átadnia a cselekményt - áll az ismertetőben.

Camille Saint-Sae:ns (1835-1921) két és fél évesen kezdett zongorázni, s nem sokkal később már kis dallamokat is rögtönzött. Első darabját ötévesen írta, tizenegy évesen pedig nagyközönség előtt játszotta Mozart zongoraversenyét. Egyebek mellett öt zongoraversenyt és több kamaradarabot írt. A modern zeneszerzés előfutáraként tartják számon, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy ő volt az első zeneszerző, aki 1908-tól mozifilmek számára is komponált.

Művei közt szerepelnek operák (Sámson és Delila, 1877), szimfonikus költemények (Danse macabre), az Állatok farsangja, és barátja, Liszt Ferenc emlékének ajánlott III. "Orgona" szimfónia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását